• Op het binnenplein. Van links naar rechts: Zep van de Visse, Nikita Besseling, Liset Holla en Sanne Schermer.

    Gerda Holla
  • Zep en Nikita in de aula bij de kluisjes met daarop een afbeelding van Hoorn.

    Gerda Holla
  • Rector Hans Peeters temidden van de leerlingen in een klaslokaal met groot aanraakbaar digibord.

    Gerda Holla

Nieuw gebouw Werenfridus wordt in gebruik genomen

Gerda Holla

Na een periode van anderhalf jaar waarin het hoofdgebouw van de Werenfridus in Hoorn geheel werd vernieuwd, keren de bijna 1500 leerlingen na de meivakantie weer terug naar hun oude stek. Vier leerlingen nemen samen met hun rector vast een kijkje in het nieuwe pand.

Zep van de Visse (5 VWO) en Nikita Besseling (4 VWO) zaten als afvaardiging van de leerlingenraad gedurende een half jaar in het inrichtingscomité van het nieuwe pand. Hierin waren ook de rector, conrector en docenten van de vakgroepen vertegenwoordigd. Sanne Schermer (3 VWO) zit net als Zep en Nikita al anderhalf jaar in de tijdelijke locatie, het voormalige belastingkantoor in Hoorn. Liset Holla (2 VWO) zit vanaf de zomervakantie ook in de tijdelijke locatie, het jaar ervoor zat ze in het brugklasgebouw aan de Johannes Poststraat.

INGANG Het eerste dat Liset opvalt is dat er geen deur is tussen de fietsenstalling en de school. "Dan moet je dus vanaf hier naar de hoofdingang lopen." Maar volgens rector Hans Peeters is dat een bewuste keuze: "Anders zou je meerdere ingangen krijgen en heb je geen overzicht meer. In de toch verhardende maatschappij is dat lastig."

STIJL Van het oude gebouw is slechts een klein deel overeind gebleven. Maar dat is van binnen geheel verbouwd. De rest van het pand is volledig nieuw gebouwd. "Maar wel in de stijl van het oude gebouw," aldus Peeters. "Er zijn bijvoorbeeld heel veel ramen voorzien van een folie waarop een glas-in-lood print is aangebracht. Dat lijkt erg op het glas-in-lood in het oude deel." De prints zijn in ieder deel van het gebouw aangebracht in een andere kleur. Peeters legt uit hoe dat zit: "Iedere kleur correspondeert met de vakgebieden. Blauw staat bijvoorbeeld voor de exacte vakken, paars voor kunst en geel voor talen. De kleur komt ook terug in de vloer." Tussen alle lokalen op iedere gang, bevindt zich een leerplein. "Dat is een soort studieruimte. Daar kunnen de leerlingen, die de uitleg van de docent niet meer nodig hebben, zelfstandig verder studeren." De indeling spreekt Sanne erg aan. "Ik denk dat het nieuwe gebouw leerlingen goed helpt om zich te concentreren en betere resultaten zal geven. Want er zijn veel mogelijkheden om zelfstandig te werken of juist apart extra hulp te krijgen."

AMFITHEATER In het midden van het gebouw bevindt zich een binnenplein waar leerlingen een klein stukje kunnen wandelen en waar veel zitgelegenheid is. Peeters: "De leerlingen hebben meegedacht over de inrichting van de tuin. Het amfitheater hier in de hoek is daar een voorbeeld van. Een hele mooie keuze." Terwijl Peeters de vier nieuwe sportzalen laat zien, "ze hebben zachte geluidswerende wanden vanwege de akoestiek", klinkt er ineens een onbekend deuntje. Vragend kijken de leerlingen hun directeur aan. "Dat is de bel," lacht Peeters. De leerlingen kunnen dit wel waarderen. Nikita enthousiast: "Wat heerlijk rustgevend!"

BOUWTEKENINGEN Nikita vindt het mooi om nu te zien wat er terecht is gekomen van haar werk in de commissie. "Ik vond het heel leuk om te helpen bij de inrichting ook al kostte het heel wat tijd. Om nu alle bouwtekeningen tot leven te zien komen is cool om te zien." Een voorbeeld daarvan is een grote foto van de stadskim van Hoorn op de leerlingenkluisjes. Peeters: "Dat er een foto op zou komen stond in het ontwerp, de leerlingen hebben ingebracht dat deze foto een skyline van Hoorn zou moeten zijn."

WERK In de vakantie wordt hard doorgewerkt om het gebouw gereed te krijgen voor 14 mei, de dag dat de leerlingen na hun vakantie weer naar school gaan. Peeters: "Er zijn nu dagelijks gemiddeld 50 à 60 man aan het werk in de bouw. Vloeren worden gelegd en ze zijn nog bezig met de elektronica. Daarnaast zijn er nu veel leveranciers die spullen komen brengen." Het nieuwe gebouw is voorzien van veel techniek. "Er is alleen ledverlichting. Die gaat aan als je er langs loopt. En de temperatuur is zomer en winter hetzelfde, altijd tegen de 20 graden. Het luchtzuiveringssysteem zorgt er voor dat er altijd frisse, schone lucht is." Zep in onder de indruk: "Het is sowieso een stuk mooier dan het vorige gebouw."