• Heldenfabriek

Iron Man

Wow. De Iron Man komt naar Hoorn. Zo. Dat is toch wat. Het summum van de duursport gewoon hier in west-friesland.

Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk de eerste of de tweede zondag van juli 2019.

Zelf ben ik niet zo van de lange afstanden. Als oud sprinter geloof ik meer in de het betere krachtwerk en high intensity trainingen voor normale mensen. Doorzetten, vasthouden, de pijn verbijten, uren lang... respect hoor, maar niet voor mij. Ik doe wel een deadlift extra. Maar ik begrijp wel de aantrekkingskracht van het evenement. De Iron Man Hawaii is legendarisch. Ik merk aan mijn eigen trainingsgroepen dat de interesse groot is. Fitte mensen willen zich bewijzen.

Maar een triathlon is zwaar. Heel heel zwaar. En als je op een van de onderdelen (rennen, fietsen of zwemmen) geen ervaring hebt... dan is het nogal een ding om dat zomaar even te gaan doen. En een langdurige blessures is dan zo opgelopen. Daarom deze tip: Als je mee wil doen... begin dan NU met trainen. Zorg dat je looptechniek uitmuntend is, dat je kan fietsen zonder pijn en dat je kan zwemmen alsof je het al jaren doet. Zorg dat alle basisvoorwaarden voor dit evenement er zijn. En bouw de belasting langzaam op. Want een Iron Man is net even wat meer dan een color run.

Wel gaaf. Misschien fiets ik vandaag wel naar mijn werk.

Martijn Ungerer

Pushing Hands training bij Taijischool

STEDE BROEC Taijischool Shen houdt zondag 22 april, van 12.00 tot 13.30 uur, een - gratis toegankelijk - training Pushing Hands.

Tai Chi kun je alleen uitvoeren maar je kunt ook samen trainen in partneroefeningen. Pushing Hands (Tui Shou) is een spel waarbij je de ander uit balans wilt brengen. De locatie van de training is afhankelijk van het weer: het Streekbos of gymzaal Praktijkschool. Zowel ervaren als onervaren beoefenaars van Tai Chi zijn welkom. De deelname is gratis, wel graag aanmelden. Voor meer informatie: zie www.taijischool-shen.nl of bel 06-22212446.

Taijischool Shen in Grootebroek is een tai chi school die het delen en uitdragen van positieve ervaringen met tai chi belangrijk vindt. "Ons aanbod omvat activiteiten van verschillende aard", aldus docent Cora Postma. "De genoemde Pushing Hands kan bijvoorbeeld gezien worden als een vorm van zelfverdediging; tai chi als krijgskunst."