• Martijn Ugerer

    De Heldenfabriek

Kurkuma

Martijn Ungerer, ex-topsporter en eigenaar van De Heldenfabriek, heeft een eigen visie en kijk op bewegen, sport en voeding.

Kurkuma (geelwortel) is een wondermiddel uit de natuur. Het heeft effect (of in ieder geval de werkzame stof curcumine) op giftige metalen in je lichaam en werkt ontstekingsremmend. Ook zou het effect hebben op ziektes als Alzheimer en Parkinson. In India wordt een gram per dag per inwoner gegeten en deze ziekten komen daar relatief weinig voor.

Conclusie snel getrokken; kurkuma is goed tegen Aalzheimer en Parkinson. En zo wordt het nu dus ook in het westen verkocht.

In een dure verpakking, mooi gemarketeerd. Maar... iets om over na te denken is dat de levensverwachting in India een stuk lager is dan hier. Mensen worden gewoon minder vaak 65 of ouder. Tja, dan zijn er ook minder mensen die last kunnen krijgen van dit soort ouderdomsziekten...

Niet gezegd dat kurkuma niet goed voor je is. Vast wel, en ik ben erg voor een zo breed mogelijk dieet met zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen, want dat heeft in het algemeen het meest positieve effect op de gezondheid. Maar ik heb wel moeite met al die mensen die dwepen met deze of andere specifieke natuurlijke producten, supplementen of andere gekke zaken die ongelooflijke gezondheidsvoordelen zouden geven waar je dan ook meteen en onafhankelijk effect van zou hebben. Want het is vaak slecht onderbouwd. Vergeet niet... niets is zo goed voor de gezondheid als een actief leven met een gevarieerd dieet!