• Poster met concertaankondiging

    Eigen productie

Johannes Passion door Soli Deo Gloria

16-03-2018, 17:36 | Lezersnieuws | Reinald van der Meer

Datum:

dinsdag 27 maart 2018, 20:00

Locatie:

Grote Oost 58-60
Oosterkerk
Hoorn

Bijzondere Johannes Passion door jubilerend Sol Deo Gloria

Op dinsdagavond 27 voert Soli Deo Gloria traditiegetrouw de Johannes Passion van Johann Sebastiaan Bach uit in de Oosterkerk in Hoorn.

Het wordt in meerdere opzichten een bijzondere uitvoering. Soli bestaat dit jaar 100 jaar en we willen deze mijlpaal graag feestelijk met u vieren.

Het barokorkest Florilegium Musicum gaat ons begeleiden. Dit ensemble bespeelt originele instrumenten (of replica?s ervan) uit de barok, de tijd van Bach. Het heeft in Nederland en zelfs over onze grenzen sinds haar oprichting in 1978 een heel goede reputatie opgebouwd. Het zal onze uitvoering een extra dimensie geven. Het concert wordt geleid door onze dirigent Marcel Joosen

De Johannes-Passion is korter dan de Matth?uspassion, maar minstens zo aangrijpend. Ze is fel, nuchter en bondig; er zit vaart en dramatiek in. De persoon van Jezus is, in tegenstelling tot zijn menselijke rol in de Mattheus, koninklijk en ongenaakbaar. Hij weet vanaf het begin wat er met hem gaat gebeuren en gaat dat niet uit de weg. Bach gaf het koor heel wisselende rollen: contemplatief als gelovigen in de mooie koralen, maar daar tegenover bloeddorstig in de ?Turbea? - korte felle schreeuwkoortjes - met opruiend gejoelde commentaren, als het koor de rol van het volk of de Schriftgeleerden vervult. De ?Johannes? valt met het openingskoor meteen met de deur in huis, ?Grijpt je bij de kladden?* en sleept je de dramatiek van het verhaal in. De ?Johannes? doet zeker niet voor de ?Mattheus? onder. Een belevenis die je niet moet missen!

Het concert , op 27 maart, in de Oosterkerk, begint om 20.00 uur.

Solisten: Robert Overpelt tenor , evangelist/aria?s Hans de Vries bas, Christus Diane Verdoodt sopraan Maartje de Lint alt Matthijs Mesdag bas Orkest: Florilegium Musicum Koor: Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria ? Hoorn Dirigent: Marcel Joosen

Kaarten: Vrije plaatsen ?24,00; jeugd tot 16 jaar ?12,00 Besproken plaatsen ?29,00; jeugd tot 16 jaar ?14,50

Verkoop vanaf 19:15 aan de kerk Reserveren via e-mail: kaartverkoop@solideogloria-hoorn.nl

Wij verheugen ons op dit concert en op uw komst

*Mischa Spel en Floris Don, De Johannes-Passion.