• inbreker forceert tuindeur met schroevendraaier

    NIPW

Bijna driekwart van inbraakslachtoffers neemt binnen 2 weken maatregelen

02-05-2019, 10:56 | Lezersnieuws | Machteld

Inbraken behoren nog steeds tot de zogenaamde ‘High Impact Crimes’. Na een inbraak of zelfs maar een poging daartoe, zit de schrik er meestal goed in. Bijna drie op de vier mensen nemen daarom binnen twee weken maatregelen en besteden daaraan gemiddeld ruim €650, variërend van een paar tientjes tot vele honderden of zelfs enkele duizenden euro’s. Mensen met een huurwoning geven gemiddeld ruim €350 uit aan beveiligingsmaatregelen; koophuisbezitters doen daar gemiddeld nog bijna €500 bovenop. “Dat verschil zit hem vooral in het feit dat de verhuurder het vervangen van sloten op voor- en achterdeur vaak niet toestaat. Huurders zoeken het daarom eerder in het beter letten op het goed afsluiten van deuren en ramen”, aldus Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Achteraf spijt
Twee op de vijf deelnemers, die zelf in de afgelopen vijf jaar een inbraak of poging daartoe hebben ervaren,  zouden veel eerder maatregelen getroffen hebben als zij de impact van de inbraak op henzelf en hun gezinsleden hadden kunnen voorzien. Zo blijkt uit recent onderzoek* van de stichting.

Een kwart geeft zelfs aan dat er momenten zijn geweest dat zij niet meer in hun huis wilden blijven wonen omdat ze zich er niet veilig meer voelden. Drie procent verhuisde zelfs daadwerkelijk om die reden na de inbraak(poging).

Bijna driekwart geeft aan de emotionele gevolgen van de inbraak(poging) flink te hebben onderschat en nog maanden nare gevolgen te hebben ondervonden. Bijna een op de vijf heeft daar zelfs na een jaar of langer nog last van. En bijna een kwart zegt er altijd last van te zullen  blijven ondervinden.

Staal hierover: “Bij de emotionele gevolgen van een inbraak moet je denken aan slaapproblemen als niet goed in slaap kunnen komen, onrustig slapen, nachtmerries of bij elk geluidje wakker worden. Maar ook overdag heeft men er last van, denk daarbij dan aan angst om thuis te komen, schrikken van een vreemd geluid of nerveus en neerslachtig zijn.” Slechts een kwart van de deelnemers aan het onderzoek zegt geen nare emotionele gevolgen te hebben gekend na de inbraak.

Meer informatie
De stichting heeft op haar website de ‘Inbraak Preventie Check’ (https://stichtingnipw.nl/check/) geplaatst. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl

*             onderzoek onder 613 huishoudens in maart 2019