• De Molshoop biedt een wijds uitzicht over het park.

    MAK Blokweer

Februari 2018: ‘water en lucht’ in vernieuwde Molshoop

06-12-2017, 11:45 | Lezersnieuws | A. Tibbe

Begin 2018 wordt de benedenverdieping van het bezoekerscentrum van MAK Blokweer, de Molshoop, verbouwd. Hierbij wordt het MAK café geheel vernieuwd. De oude, onderaardse inrichting maakt plaats voor een nieuw thema: ‘water en lucht’. Eind februari opent de vernieuwde Molshoop zijn deuren.

Van buiten is het centrum een bijzonder gebouw. Als een reusachtige molshoop rijst het op uit de aarde, met een glazen gevel op de naastgelegen vijver en een half ondergrondse entree. De binnenkant staat echter in contrast met de opvallende buitenkant en het interieur is aan vervanging toe. Daarom heeft het bestuur van MAK Blokweer besloten de binnenruimtes ingrijpend te vernieuwen.

De glazen wand biedt beneden een blik onder water, en boven een weids uitzicht over het natuurpark. Deze twee elementen, water en lucht, staan centraal in de vernieuwingsplannen. De ruimte wordt door verschillende doelgroepen gebruikt, dus multi-functionaliteit is een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp van Rozemond Tentoonstellingen. Het huidige onderaardse, donkere thema wordt vervangen door veel licht en ruimte. Ook is er meer aandacht voor het gebruiksgemak van medewerkers én bezoekers.

Veel vertrouwde elementen blijven aanwezig. Ook in het vernieuwde ‘water en lucht’-MAK café staat er een medewerker klaar om koffie in te schenken, kunnen (groot)ouders een boekje voorlezen in de leeshoek, en is er een ontdekhoek voor ondernemende bezoekertjes. Die ontdekhoek wordt wel in een ander jasje gestoken: in plaats van de labkar met tunnel komt er een heus waterlab waar van alles valt te proberen en te ontdekken. Dit waterlab zal later in het jaar worden geïnstalleerd.

De verbouwing van de benedenverdieping van het bezoekerscentrum duurt van 8 januari tot 22 februari. De vernieuwing voor de bovenverdieping, waar de tentoonstelling ‘Theater van het landschap’ te zien is, staat gepland voor begin 2019. De financiën hiervoor zijn op dit moment nog niet rond. Het bestuur van MAK Blokweer hoopt met de vernieuwde benedenverdieping als visitekaartje eventuele sponsors aan te trekken.

Tijdens de werkzaamheden is de Molshoop gesloten voor publiek. De Kijkboerderij en de rest van het terrein blijven toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:00. Op vrijdag 23 februari wordt het vernieuwde MAK café geopend, met alle feestelijke activiteiten van dien.