• Mascha Franssen-Rossenaar uit Avenhorn ontvangt het eerste exemplaar van Koggenland10! uit handen van burgemeester Posthumus.

    Co Schipper

10 jaar Koggenland gevierd met kookboek

[DE GOORN] De gemeente Koggenland bestaat in de huidige vorm 10 jaar en dat wilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het college wilde iets organiseren dat te maken heeft met saamhorigheid. Samen eten is een verbindend iets, zodat voor een kookboek gekozen is, die voor Koggenlanders is maar vooral ook gemaakt door Koggenlanders.

Co Schipper

De eerste gedachte bij het 10-jarig jubileum was om een gezamenlijke maaltijd te organiseren voor alle inwoners van de gemeente, maar dat bleek jammer genoeg niet haalbaar, aldus Burgemeester Posthumus. Daarom is er uiteindelijk gekozen voor een kookboek, met recepten die ingestuurd zijn door de inwoners. In het boek kijken inwoners tot ver over de grenzen van het Koggenlandse, met internationale gerechten als het Iraanse volksgerecht tachin tot een oer-Hollandse broeder met stroop en boter.

[LOTING] Door middel van een ouderwetse loting werd bepaald wie van de inzenders het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Uit de briefjes trok de burgemeester de naam van Mascha Franssen-Rossenaar uit Avenhorn. Zij ontving het allereerste exemplaar uit handen van de burgemeester, die kon melden dat na dit officiële moment bij ieder huishouden in de gemeente Koggenland een exemplaar op de deurmat valt. Uiteraard staat Mascha Franssen met haar recept in het kookboek: een trio van groene asperges, dat eigenlijk uit 3 kleine gerechtjes bestaat, aldus hobby-kok Mascha. Ze noemt zichzelf een echte hobbykok die graag nieuwe recepten uitprobeert en graag voor groepen kookt.

[HAAS EN BORSCH] Het resultaat met het Koggenlander kookboek mag er zijn. Een overzichtelijk en fraai vormgegeven boek met zowel achtergrondinformatie over het gerecht en de inzender, met een duidelijke beschrijving van ingrediënten en werkwijze. Iedere inzender van het boek geeft bij het recept een persoonlijke motivatie. Zo geeft John Rohde uit Spierdijk, van beroep kok, maar ook jager, toelichting op zijn keuze voor een recept met haas: hij mist in veel kookboeken gerechten met wild.

Zo komt de in Oekraïne geboren Asia Aliieva-Stam met een recept van haar grootmoeder, die dat in haar jeugd vaak voor haar bereidde. Die band met haar inmiddels overleden oma wilde ze op deze manier benadrukken.

[EINDEJAARSCADEAU] "Het was een lastige klus", zegt wethouder Win Bijman over het vinden waar bij het 10-jarig jubileum iedereen binnen de gemeentegrenzen aan mee kon doen. Het idee van het kookboek was daarbij wat hem betreft een mooi concept. Het geeft de gemeente een mooie kans om alle inwoners van een eindejaarscadeau te voorzien, zo is de inzet. De presentatie van het boek werd gevolg door een quiz waar alle aanwezigen aan mee konden doen. Met als prijs voor de winnaar: het enige echte Koggenlandse kookschort.