• Burgemeester Pijl maakt zijn Mijn Omringdijk-foto in Schellinkhout.

  Barend Hoekstra/Westfries Museum
 • Mijn Omringdijk-foto van Michiel Pijl

  Michiel Pijl
 • Burgemeester Rob Posthumus maakt zijn Mijn Omringdijk-foto in Ursem.

  Marcel Rob/ Westfries Museum
 • Loco-burgemeester Robbert Tesselaar van Opmeer maakt zijn Mijn Omringdijk-foto.

  Marcel Rob/Westfries Museum

1e Foto's voor project 'Mijn Omringdijk'

WEST-FRIESLAND De tien burgemeesters van gemeenten van de Westfriese Omringdijk hebben woensdag samen met waterschap dijkgraaf Luc Kohsiek bij Andijk het startsein gegeven voor het fotokunstproject 'Mijn Omringdijk'. Een project dat gedurende enkele maanden vorm krijgt dankzij foto's die inwoners van het Omringdijk gebied zullen maken.

'Mijn Omringdijk' is een project van het Westfries Museum. Langs de 126 km lange Omringdijk zijn twintig fotopalen geplaatst waarmee via kijkgaten inwoners van de regio met hun mobiel foto's kunnen maken, tot en met oktober. Een ieder wordt gevraagd die foto's te sturen naar www.mijnomringdijk.nl, om een uniek totaalbeeld van de dijk te maken, in weer, wind en tijd. De burgemeesters maakten de eerste foto's.

Vijf samenwerkende musea

Het fotoproject 'Mijn Omringdijk' is opgezet door het Westfries Museum in samenwerking met ontwerpstudio AtelierNL en hoort in het Lage Landen-project waaraan vijf musea in Nederland meedoen.

In het Lage Landen-project gaat het erom te ondervinden hoe de omgeving van een plaats of regio een identiteit aan de inwoners geeft. In West-Friesland is daarbij de Westfriese Omringdijk een kernbegrip: als historisch monument, als waterkering en beeld van strijd tegen het water en als opmerkelijk landschapselement in het West-Friese laagland.

Uniek totaalbeeld

"In elke plaats wordt het project anders ingevuld en wij hebben gezocht naar een object waar iedereen een beeld bij heeft. En een project waar ook iedere inwoner van de regio aan mee kan doen", zo stelt Christa van Hees, woordvoerder van projectdeelnemer Westfries Museum. Verwacht wordt dat er met de vele foto's die via de twintig fotopalen langs de dijk worden gemaakt, een uniek totaalbeeld door de seizoenen heen ontstaat. Ontwerpstudio AtelierNL maakte met elk museum in het project een ander, voor de regio passend project.

Foto's maken en kijken

Foto's uit het West-Friese project zijn te zien op www.mijnomringdijk.nl. En zullen ook te zien zijn tijdens de tentoonstelling Lage Landen, van 10 juni tot en met 1 oktober in het Westfries Museum, tezamen met veertig landschapskunst topstukken uit het Rijksmuseum. "De expositie wordt aangevuld met enkele topstukken uit de eigen collectie die niet eerder waren te zien. Samen vormen ze een fantastische reis door vier eeuwen geschiedenis van de Nederlandse landschapskunst."