• Alf Rob zet zijn vuilniszakken buiten op de Nieuwstraat in Medemblik. Dit behoort binnenkort tot de verleden tijd.

    Gerda Holla Appel

Afval Medemblik ondergronds

Bewoners binnenstad gaan afval scheiden

Gerda Holla

MEDEMBLIK In de binnenstad van Medemblik worden medio dit jaar ondergrondse afvalcontainers geplaatst. De zakken worden dan niet meer buiten gezet en opgehaald, maar moeten zelf door de bewoners van zo'n 900 huishoudens naar de afvalcontainers worden gebracht.

TROEP Bewoners zijn verdeeld over de voornemens van de gemeente. Jolanda Rob vindt het een goed plan. "Het vuil van het bakkerijmuseum wordt altijd in de namiddag al neer gezet. De volgende morgen is het aangevreten door katten en kraaien en ligt het allemaal over de straat. Dus ik vind het top." Heintje Rood (82) is er niet blij mee omdat ze dan verder moet lopen om haar zak weg te brengen. "Ik heb zwaar reuma en lopen gaat heel slecht. Ik zet nu mijn vuil in mijn schuur op de rollator, loop de steeg uit en zet het aan de overkant van de weg. Maar dan ben ik alweer bekaf en moet ik binnen uitrusten."

HERRIE Robert Roeven vraagt zich af waar hij dan voor betaalt. "Het bedrag dat je betaalt zou dan wel naar beneden moeten. Want waar betalen we anders voor? Het hangt er wel van af waar ze geplaatst worden." Maar hij ziet er ook zeker een voordeel in. "Dan hoef ik het afval ook niet meer in m'n schuur te bewaren en zal het daar dus ook niet meer gaan stinken." Michel Kosse vindt het wel een goed plan. "Dan heb ik hier achter het huis geen vuilnis meer want je kunt altijd direct je zak weg gooien. Maar ze moeten die container niet dicht bij je huis plaatsen want het geeft een hoop herrie als ze geleegd worden. Maar het houdt de straat schoon, in dat opzicht is het een goed idee."

BEREIKBAARHEID Anita Jorritsma van de gemeente Medemblik laat weten dat de wens voor ondergrondse afvalcontainers bij de bewoners en bij de raad vandaan komt. "Die vraag is meerdere keren geuit door de bewoners. Vooral toen het merendeel van de Medemblikkers een minicontainer voor plastic, blik en pak ontvingen. Maar ook tijdens een project van HVC hoorden we dezelfde geluiden. We willen daarom van inzameling met zakken af." Hoever het straks lopen is voor de bewoners is nu nog niet bekend. "De maximale loopafstand wordt onderzocht. Maar de ondergrondse containers komen op logische plekken op uitvalswegen zodat ze goed bereikbaar zijn voor alle betrokkenen. Voor minder valide mensen is er vanuit de gemeente geen regeling voor het wegbrengen van het afval. "

KOSTEN Wat de kosten betreft zal er voor de bewoners geen sprake zijn van vermindering. "Er moet worden geïnvesteerd in ondergrondse containers en er is archeologisch en milieukundig bodemonderzoek nodig. Verder komt de vuilniswagen de ondergrondse containers ook regelmatig legen."

Donderdag 25 januari tussen 19.00 en 21.00 uur is er een informatie avond voor bewoners in het Wapen van Medemblik (Oosterhaven 1).