• Anne de Bruin-v.d. Graaf

Anne de Bruin uit De Weere bij Klimaatmars Amsterdam

DE WEERE 'Want zij zijn groot en ik ben klein!' Deze uitspraak van Calimero geeft Anne de Bruin-v.d. Graaf's gevoel weer als het gaat om alle vragen rond klimaatverandering. "De problemen zijn gigantisch , de informatie is overweldigend, de meningen zijn verdeeld en het politieke beleid is versnipperd. Wat moet ik nou als burgertje in Nederland?

Het verslag van Anne van de Klimaatmars: "Op 10 maart was de grote klimaatmars in Amsterdam. Ik ging met een sandwichbord op mijn lijf. De tekst had te maken met mijn zwerfvuil-ervaringen. Daar stond ik, in de stromende regen, te midden van 35.000 medeburgers: jong en oud, groot en klein, burgerlijk en alternatief. Diverse sprekers deden hun inspirerende oproep en onderling was er veel contact. Ik heb diverse leuke ontmoetingen gehad met mensen, die ik niet kende, maar die wel als zielsverwanten aanvoelden. Het gaf mij een sterk gevoel van verbondenheid."

"Er was veel creativiteit te zien op de borden, er waren goede drumbands en andere orkestjes langs de route, iemand deelde appels uit, de straten daverden van de yellen, kortom het was één grote happening, ontlading van frustratie en bezorgdheid en.... het was gezellig. De regen stroomde neer en wij liepen te swingen op de straat! Ik had een brok in mijn keel en mijn tranen vermengden zich met de regen. De route liep van de Dam naar het Museumplein. Daar waren diverse informatie-kraampjes en muziekbandjes. Het mooie grasveld was één grote modderpoel. Na deze mars wist ik het weer: samen sta je sterk. Iedere bijdrage aan duurzaamheid, aan verandering van je eigen gedrag is meegenomen. Samen maken we een betere leefomgeving. Het was een indrukwekkende ervaring."