• Westfries Museum
  • Westfries Museum WFM

Audiovisueel spektakel op gevel Westfries Museum

HOORN 'Wanneer de zon ondergaat, komt de geschiedenis tot leven'. Dat is wat de initiatiefnemers van videomapping-evenement 2019 voor ogen staat. De Roode Steen wordt een openluchttheater en het monumentale Westfries Museum verandert in de grote projectiewand waarop een spectaculaire beeld- en geluidsshow zal worden gepresenteerd. Hoorn sluit hiermee op unieke wijze aan bij de landelijke viering van het Jaar van de Gouden Eeuw. Samen met tientallen andere activiteiten en evenementen grijpt de gemeente dit themajaar aan om Hoorn als 'Stad van de Gouden Eeuw' te promoten.

In het Jaar van de Gouden Eeuw zijn staan er tientallen activiteiten en evenementen in dit thema op het programma. Highlights zijn onder meer de Gouden Eeuw Route langs de 50 Westfriese iconen uit de Gouden Eeuw en Batavia 1627 in virtual reality in het Westfries Museum.

Stichting Het verhaal van Hoorn voegt daarbij een uniek audiovisuele spektakel 'Twee Graden' over Hoorn in de Gouden Eeuw dat vanaf 23 augustus tot en met 22 september telkens om 21.00 uur te zien zal zijn op de Roode Steen. Videomapping is het projecteren van een video animatie op een object, waarbij de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het gebouw. Door de grote van de projectie, de speciale 3-D effecten en een imposante soundscape wordt een indrukwekkende beleving gecreëerd.

ACTUEEL THEMA Gezocht werd om een actueel thema te koppelen aan de Gouden Eeuw. Het project Twee Graden vertelt het verhaal over ondernemerszin in tijden van klimaatverandering. Hoe de kooplieden uit Hoorn, de transporteurs van Europa werden door in te spelen op kansen die de klimaatverandering van toen hen bood. Hoe ze graan uit de Oostzeegebieden haalden om dat naar het door misoogsten getroffen Zuid-Europa te brengen. Deze 'moedernegotie' was de ruggengraat van de welvaart die Hoorn nu nog altijd uitstraalt. Voor een eerste indruk kunnen mensen kijken op www.wfm.nl/tweegraden