• De vinpootsalamander.

    Tariq Stark

Bedreigingen voor amfibieën nader belicht

HOORN De KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland heeft Tarig Stark bereidt gevonden om maandag 11 februari bij wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn een lezing te geven over amfibieën en de bedreigingen die er op de loer liggen. Tariq is verbonden aan stichting Ravon (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland).

Amfibieën komen in veel gebieden voor in ons land, van tuinen tot natuurgebieden. Deze kleine diertjes hebben in een ecosysteem een belangrijke functie als zowel roofdier als prooi. Als er iets mis is met het ecosysteem zijn het vaak amfibieën die het eerste verdwijnen. Amfibieën hebben het in veel gebieden moeilijk door het verdwijnen van leefgebieden en vervuiling, maar ook door diverse ziektes. De vuursalamander is hier het meest schrijnende voorbeeld van. Tot een paar jaar geleden waren er in Zuid-Limburg enkele kleine, maar gezonde vuursalamanderpopulaties aanwezig. Na de introductie van de Zuidoost-Aziatische schimmel Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) die de huidziekte chytridiomycose veroorzaakt is de vuursalamander bijna uitgestorven in Nederland.
Diverse ziektes bedreigen amfibieënpopulaties in heel Nederland. Ook in Noord-Holland liggen deze ziektes op de loer. De lezing van vanavond zal daarop in gaan. De lezing zal plaats vinden in Wijkcentrum Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1 in Hoorn. De zaal is open om 19:45 uur en de lezing start om 20:00 uur. Voor meer informatie: Jan-Pieter de Krijger (N.H.secretaris@hoorn.knnv.nl).