• Rein de Wit is stellig: 'In november 2018 is mijn positie zeker ingevuld'

    Theo Annes

Bestuursledentekort een last

VVS voorzitter Rein de Wit plakt er nog een jaar aan vast

Co Schipper

WEST-FRIESLAND Verenigingen hebben steeds vaker moeite om alle plekken binnen het bestuur bezet te houden. ALC in Abbekerk staat door dit probleem op omvallen en Rein de Wit, voorzitter van voetbalvereniging VVS '46 in Spanbroek, zoekt met zijn bestuur al een jaar naar een nieuwe geschikte voorzitter.

Hij is nu bijna 12 jaar voorzitter van de oranjehemden uit Spanbroek, één van de grotere verenigingen in de directe omgeving met ongeveer 600 leden. Voorzitter zijn is een hele klus, aldus De Wit. Vooral omdat hij graag een voorzitter wil zijn voor de hele club. Zo wil hij het graag doen, maar op die manier vraagt het wel heel veel tijd van hem. In zijn ogen zijn er 2 soorten voorzitters. Een bestuurlijke en een bindende voorzitter. Als je een bindende voorzitter wilt zijn vraagt dat erg veel tijd, geeft de VVS voorzitter aan.

TWEE VOORZITTERS Bij VVS '46 heeft het bestuur 20 clubleden benaderd, maar wist niemand bereid te vinden. "Dat ligt ook aan de taakomschrijving die uitgeschreven is door de club", geeft De Wit aan, "Dat is nogal een lijst en dat maakt indruk." De club heeft nu de functie van voorzitter in tweeën gedeeld. Ze proberen het nu met 2 voorzitters. Eén voor het besturen en de vergaderingen en een sociale voor de wedstrijddagen en evenementen. Op deze manier hoopt de club voor november 2018 de functie van voorzitter opnieuw in te vullen.

KLEINE VERENIGINGEN De problemen zijn niet exclusief voor de sport, blijkt. Toch liggen voor kleine verenigingen de problemen op een ander vlak. Ton Koelemeijer, oud voorzitter van muziekvereniging Erato, stapte na 4 jaar wachten op een nieuwe voorzitter uiteindelijk toch op. "Erato heeft ongeveer 40 leden en dat is een kleine vijver om uit te vissen." Duidt Koelemeijer op het kleine aantal keuzes. "Van alle volwassen leden van Erato heeft zeker 75% al eens een bestuursfunctie bekleedt. De taken worden nu anders verdeeld en met een waarnemend voorzitter worden alle taken nu over meer mensen verdeeld en zo werkt het ook. De organisatie veranderen is ook een optie."

Kees Vriend, voorzitter van De Zonnebloem Regio De Kogge, vertelt dat ze deze overkoepelende regio fuseren met buurt regio's in de hoop het tekort aan bestuursleden te ondervangen. De gedachte was dat er met een fusie minder bestuurders nodig zouden zijn, maar ook op deze manier zijn de beschikbare posities moeilijk in te vullen. "Verschillende acties binnen het netwerk van De Zonnebloem, gaf helaas niet het gehoopte resultaat." Zegt Vriend, "We zullen nog verder moeten zoeken."

VRIJWILLIGERSPUNT Auke Abbekerk van Vrijwilligerspunt West-Friesland herkent het probleem. "In West-Friesland zijn de verenigingen toch terughoudend in de hulpvraag en dat is jammer, want wij hebben hier de kennis in huis om gerichte adviezen te geven. Maar nieuwe bestuursleden vinden is echt een probleem", zo geeft Abbekerk aan. Voor Rein De Wit zit het er in november 2018 in elk geval op. "Dan is mijn positie zeker ingevuld." zegt hij stellig.