Bewoners st. Nicolaas naar project Reigerweg

ENKHUIZEN In 2018 kondigden Wilgaerden en WelWonen aan om gezamenlijk de bewoners van woonzorgcentrum st. Nicolaas in Enkhuizen nieuw onderdak te geven. Dit zou plaatsvinden in de leegstaande Xaveriuskerk. De goedkeuring van het Bisdom voor de verkoop bleef echter uit en de partijen gingen op zoek naar een nieuwe locatie. Deze is nu gevonden in het project Reigerweg in Enkhuizen.

Welwonen heeft samen met Inbo Architecten de plannen gepresenteerd aan de medewerkers, bewoners en hun familie. De schetsen voor dit ontwerp zijn gebaseerd op kleinschalig wonen met een binnenplaats. Dit sluit aan bij de doelgroep van mensen met dementie. De bedoeling is dat het gebouw de plek gaat worden voor vier kleine woongroepen van circa 9 bewoners. Hoe de invulling van de locatie exact gaat plaatsvinden wordt in projectgroepen met de medewerkers en naasten bepaald. Als de schetsen door de architect tot een plan zijn uitgewerkt, wordt dit in dit najaar aan de gemeente gepresenteerd.

Bestuurder Iris van Bennekom is blij. "Het is heel jammer dat we rondom de Xaveriuskerk de plannen toch moesten veranderen, maar deze nieuwbouw biedt ons weer nieuwe kansen. Een gebouw dat we compleet naar onze eigen wensen in kunnen vullen. Kijkend naar de toekomst biedt dit heel veel perspectieven. Architect Rick Bakker heeft zich goed ingeleefd in het karakter van de plek en van Enkhuizen. De schetsen die hij ons heeft laten zien passen prima in deze omgeving." Het oude st. Nicolaas wordt na de verhuizing van de bewoners vervangen. Het is de bedoeling dat hier nieuwbouw gaat plaatsvinden waar WelWonen en Wilgaerden ook weer samen in optrekken.