• De vrijwilligers van de jaarlijkse boekenmarkt in De Weyver zijn er weer klaar voor.

    Boekenmarkt Opmeer

Boekenmarkt met 'Leesfeest!' in Opmeer

HOOGWOUD De boekenmarkt in de gemeente Opmeer is inmiddels een gevestigde naam binnen alle activiteiten die binnen de gemeentegrenzen worden georganiseerd. Ontstaan uit een idee van Stichting Straatkinderen Raducaneni, is het sinds vorig jaar overgegaan in de nieuwe stichting die de boekenmarkt nu organiseert. De boekenmarkt is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste boekenmarkt van Noord-Holland met ruim 40.000 boeken, Dvd's, Cd's en Lp's. De opbrengsten van de Boekenmarkt Opmeer zijn voor Raducaneni, Award Opmeer, Gabberweek, Golf met Pit en Jeugdbibliotheek.

Co Schipper

Op 4, 5 en 6 mei 2018, van 9.00 tot 16.00 uur is de boekenmarkt in Sportcentrum de Weyver. De opzet is nog groter dan vorig jaar. Op 5 mei 2018 is er ook een leesfeest en een grote vrijmarkt. Op zondag 6 mei 2018 om 13.00 uur is er een optreden van het Snijderkoor op de boekenmarkt. "dit jaar is er een samenwerking tussen Boekenmarkt Hoogwoud, De West-Friese Bibliotheken en Clavis uitgeverij." Vertelt Ina van Langen van de nieuwe stichting. "Dit jaar hebben we naast de boekenmarkt een leesfeest georganiseerd ter promotie van het lezen van boeken. Tegenwoordig kijkt de jeugd toch voornamelijk op het scherm van hun telefoon." Ineke Schilstra van de West-Friese Bibliotheken spreekt van feest rondom verhalen. "We willen het lezen van verhalen en het luisteren er naar stimuleren. Dat proberen we te doen door middel van een schrijfwedstrijd. Schrijfster Inez van Loon heeft het begin van een verhaal geschreven en de kinderen van groep 7 en 8 mogen dat verhaal afmaken. Daar is massaal op gereageerd, dus ik ben reuze benieuwd. De prijsuitreiking voor deze schrijfwedstrijd gebeurt op 5 mei door Inez van Loon."

LEESFEEST Op 4 mei start Leesfeest! met 'Vergeten namen', een high tea vol verhalen in JC Pardoes in Sportcentrum de Weyver. Ontdek en ontmoet auteur Bep de Haan over haar eerste herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Schrijfster Inez van Loon leest voor uit haar jeugdroman Mijn zusje. En de Westfriese Bibliotheken geven een interactieve presentatie over laaggeletterdheid. Ina van Langen: "Laaggeletterdheid is een probleem waar aandacht aan besteed moet worden. Mensen die niet goed kunnen lezen missen daardoor vaak cruciale informatie. Daarnaast hebben we dit jaar veel kinderboeken. Deze zijn dan weer interessant voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtigzijn, zoals bijvoorbeeld de Polen die in Nederland werken. Voor deze doelgroep zijn kinderboeken ideaal om onze taal beter machtig te worden."

SORTERING Op de boekenmarkt staan meer dan 40.000 boeken gesorteerd in 22 rubrieken, zoals romans, thrillers, streekromans, Westfries, poëzie. Niet alleen leesboeken, maar ook veel informatieboeken over koken, kunst, reizen, geschiedenis, tuinieren, gezondheid enz. Hobbyboeken over sport, dieren, handwerk, schilderen enz. Voor de mensen die veel boeken verzamelen is er een bewaartafel. "Daar kun je de boeken die je wilt aanschaffen in bewaring geven en weer verder zoeken. Dat is vorig jaar uitstekend bevallen." Aldus van Langen. Dit alles om het zoeken makkelijker te maken. Het geheel wordt omlijst door muziek en informatiestands en op zaterdag 5 mei organiseert de beheerder van De Weyver, Sjaak Kalverboer een bevrijdingsborrel. Er is een ruime gratis parkeergelegenheid, gratis entree en u kunt met PIN betalen. Meer informatie vind u op www.boekenmarktopmeer.nl.