• Gerda Holla

Broerdijk zonder molentje

MIDWOUD De oplettende fietser, wandelaar of automobilist heeft het vast al gezien. Ook de fanatieke landschapsfotograaf kan het niet zijn ontgaan. Het karakteristieke molentje halverwege de Broerdijk in Midwoud is verdwenen.

Gerda Holla

Stichting De Westfriese Molens is eigenaar van het molentje en heeft opdracht gegeven tot verwijderen in verband met een renovatie. Bart Slooten (71), voorzitter en secretaris van de stichting, laat weten dat het molentje hard aan een opknapbeurt toe is: "Het molentje staat op vier palen gefundeerd en het blijkt dat twee van die palen aan de bovenkant verrot zijn. Daardoor begon hij te verzakken. En deze winter zagen we dat hij extra scheef begon te staan. Dus voordat hij door z'n gewicht helemaal instort hebben we het bovenhuis en de wieken er af gehaald. Die zijn nu naar de werkplaats van Poland, de molenmaker, in Broek op Langedijk gebracht. Zij gaan het bovenhuis opknappen en weer in de verse teer zetten en de wieken bijwerken."

Het is de bedoeling dat het molentje eind dit jaar of begin volgend jaar terug geplaatst wordt. Maar eerst moet de fundering worden opgeknapt en daar is nog geld voor nodig. "We hebben een aanvraag lopen om de financiën voor elkaar te krijgen en daar hebben we nu nog geen antwoord op gekregen. Ook hebben we een aanvraag bij de gemeente Medemblik ingediend. Ik denk dat het uiteindelijk wel goed komt maar dat duurt altijd even. Als de subsidies vlug vrijkomen wordt het molentje misschien sneller teruggeplaatst maar wij gaan er niet van uit dat de stoomtrampassagiers hem dit jaar zullen zien."

Het molentje is een geliefde plek voor landschapsfotografen. Direct naast het molentje is een sloot waarin de weerspiegeling van de molen te zien is. Het spoor van het stoomtrammetje loopt er langs en bij zonsopgang levert dit vaak prachtige beelden op.

Het molentje staat al sinds 1987 op de huidige plaats. Daarvoor stond hij aan de Tripkouw in Midwoud en moest daar weg in verband met de ruilverkaveling. Slooten: "Toen hebben we boer Druif bereid gevonden om dat molentje naast z'n boerderij te zetten. Het molentje kan de omliggende Klikjespolder van 22 hectare bemalen, hij maalt uit op de bermsloot. Maar er staat ook een electrisch pompje dus in de praktijk doet die dat."