• Rick Laan, Marc Schouten en Kees Broersen vormden de afgelopen drie jaar de hardrock coverband Brotherson.

    Brotherson

Brotherson stopt met rocken

HOORN Wie zin heeft in een stevige avond hardrock moet zaterdag 10 maart in Manifesto zijn. En zie Brotherson nog één keer optreden, want de West-Friese band stopt ermee.

Rick Laan uit Hoogkarspel, Marc Schouten uit Wervershoof en Kees Broersen uit Enkhuizen vormden de afgelopen drie jaar de hardrock coverband Brotherson. Ze brachten muziek met covers van onder andere Muse, Metallica, System of a Down, Sum 41 en Royal Blood. "Enkele weken geleden liet Marc (bassist en toetsenist) weten te stoppen met als reden dat het vlammetje voor het spelen van hardrock-covers begon te dimmen", laat Kees Broersen, de leadzanger van de band weten. "Rick was ook al bezig om wat ruimte te maken in zijn drukke leven en had er geen probleem mee als de te investeren tijd in de band behoorlijk zou afnemen."

Joyce Mul

BIZARRE OPTREDEN Het eerste optreden vond plaats in jongerencentrum Inventas te Grootebroek op 23 mei 2015. Daarna maakte de mannen een hoop mee. Taaipop 2016 bijvoorbeeld, waarbij de zaal compleet afgebroken werd. "Het publiek was zo enthousiast aan het springen dat een groep mensen op het podium belandde en de lichtmasten bijna omver gingen", moet Broersen lachen. Of het bizarre optreden tijdens het Ot & Sien Festival: "Vraag nooit een hardrockband om te komen spelen op een familie-fair. Aan het einde van het optreden was het complete terras leeg en werden we gesommeerd om zachter te spelen omdat de organisatie zoveel klachten kreeg. Vanzelfsprekend hebben we de laatste nummertjes nog een tikkie luider gespeeld en zijn we vreemd genoeg nooit meer gevraagd."

MANIFESTO De mannen hebben nog drie optredens in de agenda staan en dan gaat het boek definitief dicht. Het optreden in Manifesto wordt de eerste van de laatste drie. "Manifesto bood zijn podium aan op voorwaarde dat we nog twee bands zouden meenemen", aldus Broersen. "We zijn alle drie eigenlijk altijd wel gek geweest op Ironic Maiden en het talent waarmee zij spelen, dus zodoende hebben we hen gevraagd. Op hun voorstel is ook Breakout uit Hoorn uitgenodigd."

GENRE Wie weet komt er op een dag nog een reünie. "Er is maar één genre muziek waarbij je zoveel kunt genieten van het publiek dat zo hard meezingt en de tent afbreekt."

Meer info: manifesto-hoorn.nl.