• Sien Damen (vrijwilligerspunt), Christel Ebbenhorst (de 25ste vrijwillger) en Jacqueline de Vos (vrijwilligerspunt)

    Theo Annes

Cadeau voor de 25e vrijwilliger in de '100 van Hoorn'

Uitdaging: 100 vrijwilligers, want ze zijn hard nodig

HOORN Christel Ebbenhorst meldde zich aan bij Honderd van Hoorn en was zonder dat ze het wist, de 25e vrijwilliger in de uitdaging de 'Honderd voor Hoorn'. Ze werd verrast en beloond, met bloemen en Cinema Oostereiland cadeautjes als attentie. Leuk, vond Christel, maar het ze had zich niet om de cadeautjes aangemeld, ze had bewust gekozen voor de Honderd van Hoorn.

De Honderd van Hoorn is een uitdaging die Vrijwilligerspunt, instellingen de de zorg en gemeente Hoorn hebben opgevat om nog dit jaar 100 vrijwilligers te werven voor mensen met dementie. "We zijn hard op zoek naar mensen zoals Christel, want vrijwilligers voegen veel toe aan het welzijn van mensen met dementie", zegt Sien Damen van Vrijwilligerspunt.

Vrijwilligers voor mensen met dementie zijn hard nodig. Want nu mensen ouder worden is dementie ook één van de snelst groeiende ziekten in Nederland. Bovendien blijven we met z'n allen ook langer thuis wonen, in de wijk en buurt waar we nu ook wonen. Steeds meer zullen mensen met dementie en hun mantelzorgers steun vragen. Die steun kan en hoeft ook lang niet altijd door professionals gegeven te worden; veel van die aanvullende ondersteuning kun je als vrijwilliger geven. Inmiddels is duidelijk dat de vraag naar die vrijwilligers er al is. Om ze te werven, zijn in Hoorn de handen ineen geslagen en werd de uitdaging de 'Honderd van Hoorn' opgezet: in 1 jaar 100 vrijwilligers vinden. 'Elke 25e is goed voor een cadeautje', zo werd afgesproken. En zo kreeg Christel haar bloemen en cadeautje.

WIN-WIN Christel koos bewust voor het Honderd voor Hoorn project. Als vrijwilliger, vind ze, kun je echt een verschil maken voor mensen. Ze ziet vrijwilligerswerk in de aanvullende zorg bovendien als een 'win-win situatie': "Je kunt écht het verschil maken en je krijgt er veel waardering voor terug. Je hoeft geen multinational te zijn om de wereld te veranderen. De beweging komt vanuit jezelf".

UITEENLOPEND WERK Het vrijwilligerswerk voor mensen met dementie is zeer uiteenlopend. Want ook dementie is uiteenlopend: van een lichte aandoening tot zwaar, waarbij opname in een wooncentrum niet meer te vermijden is.
Het vrijwilligerswerk in wooncentra bestaat uit ondersteunen bij de groepsmaaltijd en bij activiteiten zoals puzzelen, sporten en knutselen. "Vrijwilligers maken het verschil, soms gewoon al door een babbeltje te maken en koffie en thee te schenken."
Het vrijwilligerswerk voor mensen met dementie die nog zelfstandig thuis wonen bestaat uit bevoorbeeld samen boodschappen doen. Of samen wandelen of een praatje maken. Vaak is dat ook een welkome adempauze voor de partner en familieleden.

AANMELDEN Voor meer info of aanmelden de Honderd van Hoorn: Vrijwilligerspunt, Maelsonstraat 20, tel: 0229-216499 of www.vrijwilligerspunt.com/100-van-hoorn