• Bach is op eerste paasdag het onderwerp van de muzikale lezing van Carel Brouwers.

    www.pixabay.com

Carel Brouwers bij Het Pakhuis op herhaling over Bach

HOORN Goed nieuws voor alle mensen die een of meer delen van de inspirerende muzikale lezingen van Carel Brouwers hebben gemist: alle voorstellingen gaan in de herhaling. Op zondag 21 april staat de spotlight op Johann Sebastian Bach. Deze lezing begint om 15.00 uur, entree bedraagt 10 euro per persoon, inclusief een kopje koffie of thee.
De serie lezingen die Brouwers in reprise gaat nemen, begint met Bach. "In zijn generatie was hij verreweg het grootste genie", vindt Carel. "Hij beoefende alle muziekgenres tot wereldmuziek aan toe – behalve opera, dat boeide hem niet zo. Dat maakte hem heel vernieuwend."
'Bijna maniakaal' noemt Carel Brouwers zijn verlangen om alles te weten te komen van de componisten die hij bewondert, waaronder dus Bach. "Ik verslind bijvoorbeeld biografieën en werken van muzikologen", vertelt hij enthousiast. "Zo krijg je echt een beeld van zo'n componist. Vervolgens vind ik het dan heel leuk om dat aan anderen te vertellen. Ik sta niet voor niets voor de klas in het dagelijks leven."

ONTROEREND Een mooi voorbeeld van een verhaal dat Brouwers over Bach paraat heeft, is het feit dat de componist op jonge leeftijd een voettocht van 500 kilometer maakte om naar zijn favoriete organist te kunnen
luisteren. "Zoiets ontroert mij gewoon", stelt hij. "Waar andere kinderen van die leeftijd buiten spelen, speelde hij onderweg in een herberg om zijn overnachting te kunnen betalen. Door de goddelijke muziek die de man heeft gemaakt, zou je bijna vergeten dat hij ook maar 'gewoon' een mens van vlees en bloed is. Maar wel eentje die een geweldig talent had, waarmee hij door heel veel toewijding en hard werken prachtige dingen heeft gemaakt. Door dit soort verhalen te vertellen, hoop ik dat mensen op een andere manier naar de componist en zijn muziek gaan kijken. En hoop ik stiekem ook dat ik daarmee hun wereld een beetje mooier maak."

Meer informatie op www.pakhuishoorn.nl.