• Uit het archief van de Hoornse Woensdagmarkten: markt in 2014.

    Hartog

Creatief Hoor(n) opent serie Woensdagmarkten

HOORN De eerste Hoornse Woensdagmarkt van het seizoen is woensdag 10 juli. Het thema van de markt is Creatief Hoor(n) en biedt maar liefst zo'n 300 kramen in de binnenstad met van alles op creatief gebied, van draadjes en lapjes en meer. gaan ze weer van start. Het is de eerste Hoornse Woensdagmarkt in een serie van vier. 

Wekelijks is er op de verschillende winkelstraten in het stadshart een gevarieerde markt met kunst, curiosa, gebruikte boeken en
creatieve handel. Daarnaast is er elke week een ander thema. En daarmee onderscheidt Hoorn zich van de zomermarkten in andere steden in het land, stelt de organisatie van Hoornse Woensdagmarkten. De markten vinden plaats van 10.00 tot 17.00 uur, de thema activiteiten zijn er van 11.00 tot 16.00 uur. 

WEVERSMARKT 

De Hoornse Woensdagmarkt van woensdag 10 juli biedt in het thematische deel de jaarlijkse Weversmarkt. De markt viert dit jaar het 15-jarig bestaan. De Weversmarkt is door de jaren heen een bijzondere geworden. "Zo hebben wij een aantal verkopers uit België en Duitsland en dit jaar zelfs uit de Oekraïne", meldde Weversmarkt voorzitter Selma Sindram eerder in het Westfries Weekblad. De markt begon in 2005 met 35 kramen en telt dit jaar rond de 300 kramen. "De kracht van de Weversmarkt is dat kleine en grote verkopers door elkaar staan en ook dat oude ambachten zeer in trek zijn."

Volgens Sindram dankt Hoorn de nu zo bijzondere Weversmarkt aan de inzet van weefster Frederika Terwijn, 30 jaar geleden. Toen dreigde de bestaande kleine Weefmarkt definitief het veld te ruimen zonder dat er iets voor in de plaats kwam. Frederika Terwijn 'knokte' voor het voortbestaan van een weversmarkt. Toen de markt uitbreidde naar 'alles op handwerkgebied' werd het de grote markt die het anno 2019 is. 

De muzikale noot op de Woensdagmarkt wordt verzorgd door Middeleeuws muziekgeselscap Goet ende Fyn!

HARTJE HOORN 

De Hoornse Woensdagmarkten komen voort uit de aloude Hartje Hoorn markten, de zomerse markten die organisator al ruim 50 jaar geleden vanuit Duitsland naar Hoorn bracht. Het leverde destijds ellenlange files en extra lange treinstellen op, weet marktorganisator Edith Hartog. "Het concept van een thematisch
ingevulde markt met entertainment is daarna veelvuldig gekopieerd en in zo'n beetje iedere stad te vinden. Natuurlijk komen er geen hordes mensen meer af op een rits woensdagen met volksdansen en ambachtslieden, de bezoekers van tegenwoordig verwachten andere, meer eigentijdse zaken. Maar Hoorn is de Woensdagmarkten trouw gebleven, zij het dat er met andere uitgangspunten wordt gewerkt." 

PONYDAG 

Komende markten zijn: op 17 juli de Ponydag met ook het Ringsteken voor authentieke aanspanningen. Op 24 juli Moet je een Hoorn, over muziek en een enorme platen- en cd markt. Op 31 juli de laatste Hoornse Woensdagmarkt met een dag voor de kinderen: volop spelen met als thema 'Piraten van de Gouden Eeuw'. 

Meer info is er ook op www.ikhouvanhoorn.nl