• Parkcross AV Hollandia, de eerste in het crosscircuit van dit seizoen.

    AV Hollandia

Crosscircuit van start

WEST-FRIESLAND Ploeteren door de modder of het zand, over een vlak parcours of één met heuvels, door het bos of over het strand. Bij het crosscircuit dat komende zondag van start gaat in Hoorn, komen al deze facetten aan bod. Iedereen van 4 tot 99 jaar kan zich inschrijven en de strijd aangaan met de elementen én met lopers van een zelfde niveau.

Gerda Holla

Peter Stam, organisator, vertelt vol enthousiasme over de vijf crossen die komen gaan. "Je gaat van het gebaande pad af. Een cross geeft je kracht, er zitten hoogteverschillen in. Je loopt onder alle weersomstandigheden. De kleding die je aan moet trekken is afhankelijk van het weer op dat moment. Je kleding kan wel behoorlijk smerig worden, maar daar is een wasmachine natuurlijk weer goed voor. Qua schoenen kun je het best speciale crossschoenen aantrekken, met een goed profiel."

CROSSCIRCUIT De vijf crossen bestonden al als aparte wedstrijden. Negentien jaar geleden heeft Peter Stam hier een crosscircuit van gemaakt, waarbij deelnemers voor iedere iedere cross op basis van de uitslag punten worden toegekend. Na vijf crosses is er een einduitslag. Er zijn prijzen te winnen voor de eindwinnaar en de afzonderlijk crosses. Naast de individuele competitie is er ook de mogelijkheid om mee te doen met de teamcompetitie. Teams van vijf personen m/v kunnen zich aanmelden op de site.

PARKCROSS Komende zondag 29 oktober is de eerste cross in het Risdammerhoutpark in Hoorn, daarna volgen 12 november het Dijkgatsbos in Wieringerwerf, 19 november de SAV Cross in het Streekbos, 3 december ide duincross n Den Helder en tot slot op 10 december de St George cross in Spierdijk. De afstanden zijn per cross verschillend, en wisselen tussen de 8 en de 10 km voor heren, en tussen de 4 en de 8 km voor dames. Bij de afsluitende St Georgecross lopen mannen en vrouwen dezelfde afstand, 8 km. De jongste kinderen lopen 1 km, de oudste (16-19 jaar) maximaal 5 km. Inschrijven voor het hele circuit kost: 23 euro/jeugd 9 euro.

Info: runnersworld.crosscircuit.nl