• De winnende foto van Herberg Hoorn, door Jet Vos: uitgelaten deelnemers aan de Avond van Ontmoeting

    Jet Vos

De mooiste Herberg-foto

Herberg Hoorn: groeien is geen doel op zich

HOORN "Voor Herberg Hoorn is groeien en groter worden geen doel op zich. Maar als mensen en organisaties zich willen aansluiten zoals ook deze editie gebeurde, dan is iedereen welkom natuurlijk." Dat zegt Marie-Claire Wever, bestuursvoorzitter van de stichting die dit jaar Herberg Hoorn voor de derde keer organiseerde, in een terugblik bij de uitreiking van de mooiste foto in de fotowedstrijd die Herberg Hoorn voor de afgelopen decemberperiode had uitgeschreven.

VAKER MEEDOEN Herberg Hoorn tekende dit jaar voor de derde keer de waaier aan activiteiten rond de eindejaarsperiode. De Herberg was opgezet om het bedoelde warme gevoel van de kerstperiode ook vorm te geven in de binnenstad. De idee: 'iedereen is welkom'-activiteiten, met daarin een verbinding in activiteiten van iedereen die actief is in de binnenstad. Dus kwamen er toen voor de eerste keer de buiten- en binnenoptredens, muziekoptredens in winkels in de binnenstad tijdens de grote kerstkoopzondag naast andere 'warm gevoel-activiteiten'.

"Daarna is Herberg Hoorn gegroeid, omdat mensen en organisaties die voor het eerst meededen ook graag de volgende keer meedoen, ook dit jaar weer", vertelt bestuursvoorzitter Marie-Claire Wever. Zij kwam als horeca-ondernemer (Grand Café Turf) in het twee jaar geleden opgerichte stichtingsbestuur en gaf daarmee ook de ambities van de organisatie aan om verbintenissen te maken tussen de vrijwilligersorganisatie en het bedrijfsleven. Met de activiteiten werd ook de organisatie vanzelf groter en sterker.

SAMENWERKING Maar die groei van Herberg Hoorn is ook na de derde succesvolle editie geen doel op zich, weet Wever. Dat ook andere organisaties evenementen erbij te organiseren, geeft volgens haar aan dat er behoefte is aan activiteiten die binding in de stad geven in die periode. Dit jaar was Kerst op het Plein er voor de tweede keer en voor de eerste keer de nostalgische ijsbaan op de Roode Steen. "En we zoeken daarbij dan graag samenwerking, zoals het gezamenlijke ouderenontbijt deze editie van Herberg en Kerst op het Plein." Als er voor komend jaar meer organisaties en initiatieven willen aansluiten bij de Herberg zelf, dan kan dat. Maar wel op de voorwaarden die de Herberg zelf ook hanteert: passend in de kerstperiode, niet commercieel, toegankelijk voor iedereen, geen betaalde optredens en op werk met vrijwilligers.

De kerstperiode is vooralsnog wel een grens aan de groei van de Herberg. "Hoewel er onderdelen waren dit jaar die ook makkelijk buiten de kerstperiode door kunnen gaan." Als voorbeeld geldt de 'Avond van de Ontmoeting' waarop 100 mensen die al lang in de stad wonen, in gesprek gingen met nieuwkomers. "Na afloop zeiden mensen bij de uitgang: 'dit moeten we vaker doen, ook op andere momenten in het jaar'. En dat kan natuurlijk ook gewoon."

Of Herberg Hoorn ook te porren is voor een 'Zomer Herberg' om toeristen welkom te heten? "Alle vrijwilligers die nu meewerken voelen zich wel heel erg verbonden met het gevoel van de kerst."