• De Toekomststoel heeft een plekje gekregen tijdens een vergadering van het college van B&W.

    Stichting Netwerk

De Zonnewijzer geeft Toekomststoel aan gemeente Hoorn

HOORN De kinderen van groep 4/5 van basisschool de Zonnewijzer hebben een door hen gemaakte Toekomststoel aan wethouder Samir Bashara van de gemeente Hoorn overhandigd. Met de stoel vragen de kinderen aandacht voor een duurzame toekomst.

De Toekomststoel is een idee dat gebaseerd is op een sprookje van Jan Terlouw (Het Hebzuchtgas – 2016). Het is een lege stoel die in iedere vergadering de toekomst vertegenwoordigt. De stoel helpt herinneren om duurzaamheid mee te wegen in beslissingen die nu worden genomen. In november vorig jaar diende GroenLinks een motie in bij de raadsvergadering over de gemeentebegroting. Het zou dan gaan om een 36e stoel in de raad, voor het kind dat in de toekomst met de gevolgen zal moeten leven van de besluiten van nu.

Kinderwerk van stichting Netwerk is samen met juf Els en haar groep 4/5 een aantal weken bezig geweest met het thema duurzaamheid en milieu. De vraag die daarbij centraal stond, was 'Hoe maken we de wereld schoner en zorgen we ervoor dat er ook rekening gehouden wordt met kinderen die nu nog niet geboren zijn?'. In het kader hiervan hebben de kinderen een Toekomststoel gemaakt.

MET ELKAAR Klaas Blaak, kinderwerker van stichting Netwerk, hoopt dat het niet bij deze ene Toekomststoel blijft en denkt verder dan alleen de overheid. "We willen nog meer van deze stoelen maken en weggeven. We hebben deze stoel nu aan het college van burgemeester en wethouders gegeven, maar we willen ook bij grote bedrijven in Hoorn langs. Met elkaar zorgen we voor de toekomst."

PLEKJE BIJ COLLEGE De Hoornse wethouder Samir Bashara liet weten dat de stoel al een plekje heeft gekregen tijdens de vergadering van het college. "Kinderen zijn letterlijk onze toekomst. En dat zij zich op deze manier daarmee bezighouden, is natuurlijk fantastisch. We zullen de toekomststoel dankbaar gebruiken tijdens vergaderingen."