• Juriaan Petter (rechts op foto) en Stephan Warnik bezoeken het pand Leven op een kluitje.

    MADELON DIELEN FOTOGRAFIE & FOTOREIZEN
  • Maak in 2019 bij het Zuiderzeemuseum kennis met Grietje en haar gezin.

    Zuiderzeemuseum

Deelnemers Leger Des Heils gratis naar Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN In Enkhuizen werd vorige week de samenwerking tussen het Zuiderzeemuseum en Leger des Heils bekrachtigd. Hiermee komt niet alleen een mooie, inhoudelijke verbinding tot stand, maar wordt ook de gedachte 'cultuur toegankelijk voor iedereen' in de praktijk gebracht, zo meldt het Zuiderzeemuseum.

Dit seizoen werkt het Zuiderzeemuseum samen met Leger des Heils. Het thema van dit jaar – het zware en meestal arme leven rond de Zuiderzee – sluit aan bij de samenwerking. Uitgangspunt is de gedachte dat cultuur voor iedereen beschikbaar moet zijn, óók voor mensen die het minder breed hebben.

Het Zuiderzeemuseum biedt daarom 800 deelnemers die steun ontvangen van het Leger des Heils, een bijzonder dagje uit. Het volledig verzorgde arrangement bestaat uit gratis entree, een lunch en voor gezinnen met kinderen twee gratis kinderactiviteiten.
"We willen deze mensen niet alleen bijstaan bij het oplossen van hun problemen, maar hen ook het gevoel geven dat ze erbij horen, meetellen en van waarde zijn," zegt Juriaan Petter, algemeen directeur van Leger des Heils W&G Noord-Holland. "Een uitje als dit is voor onze deelnemers vaak niet weggelegd en daarom zijn we heel blij met de samenwerking met het Zuiderzeemuseum."

Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum vult aan: "Het Zuiderzeemuseum wil een laagdrempelig museum voor iedereen zijn en met deze samenwerking geven wij daar inhoud aan; wij heten de deelnemers van Leger des Heils van harte welkom!"

LEVEN VAN DE WIND Vanaf 2019 wordt het in het buitenmuseum nóg duidelijker dat honderd jaar geleden het leven rond de Zuiderzee niet altijd gemakkelijk was. Mannen liepen grote risico's op zee, terwijl vrouwen aan wal in hun eentje het gezin draaiend hielden en samen met de kinderen zorgden voor extra inkomsten.

Hoogtepunt is het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje met haar vier kinderen én haar moeder hun intrek hebben genomen.
Bezoekers komen hier binnen in een roerig huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram. De woning biedt een interactieve belevenis. Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip onder die prikkeldeken in de bedstee. En… snurk oma daar nou? Daarnaast kunnen de bezoekers 1919 ook door de ogen van een kind bekijken en genieten van de poppenkastvoorstelling Pittige tijden.

Het museum biedt tevens een fotografietentoonstelling 'mooi samen' en een escape game voor de bezoekers. Kijk voor het actuele programma op www.zuiderzeemuseum.nl