• Het speelbord van LunaTix Star Trackers. Bij Volkssterrenwacht Orion worden demonstratie van dit nieuwe spel gegeven.

    Armandpien.be

Demonstratie sterrenkundig bordspel bij Orion

BOVENKARSPEL Volkssterrenwacht Orion in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel zet op zaterdag 12 en zondag 13 januari zijn deuren weer open voor publiek, zowel jeugd als volwassenen. Op zaterdag 12 januari is er van 19.00 tot 22.00 uur een kijkavond. Een dag later op zondag 13 januari is er openstelling van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

LUNATIX STAR TRACKERS Bezoekers zijn van harte welkom om een blik te komen werpen door de grote telescopen om een reisje langs de sterrenhemel te maken. Er zijn ook demonstraties van LunaTix Star Trackers; een sterrenkundig en ruimtevaartgericht educatief bordspel, ontwikkeld door Vincent Verhoeven met tekeningen van onder anderen André De Coster, Nancy Scherlynck en Marian Pontier. Alle drie ook 'Sterren Schitteren Voor Iedereen kunstenaars'. Het project Sterren Schitteren is een internationale project op initiatief van de Belgische sterrenwacht Armand Pien, onderdeel van de Universiteit in Gent. De bedoeling van dit project is om kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare mensen de kans te bieden om de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop.

Het gaat bij het spel om een ruimterace tussen de verschillende aardse continenten met als doel om uiteindelijk als eerste naar de maan te vliegen. Afbeeldingen van een aantal speelkaarten zijn gemaakt door Marian Pontier uit Enkhuizen, die ook aan de Sterrenwacht Orion verbonden is. Marian Pontier kwam eerder in het nieuws door haar leerzame stripverhaal "Sterre het ruimteheksje". Het leerzame ruimtespel is binnenkort te bestellen door de echte ruimteliefhebbers http://armandpien.be/page/lunatix

Aankomend weekend bij Orion zal er ook aandacht zijn voor het kick-off event '100 uren van de sterrenkunde'; ter ere van het 100 jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie (IAU) deze week.

SCHAALMODELLEN Er kan tijdens de kijkavond op 12 januari niet alleen door de telescopen naar onder andere de Maan gekeken worden; ook in de expositieruimte van Orion zijn weer diverse nieuwe schaalmodellen te vinden. En er is van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie. ok leuke doe-dingen zijn er te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt uitleg gegeven over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme, er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.

Meer informatie over het programma van aankomend weekend is te vinden op www.volkssterrenwachtorion.nl.