• Hans Vermeulen, Astrid Zager en Peter Smit (v.l.n.r.) nemen afscheid van De Caegh en nemen 120 jaar onderwijservaring mee.

    Theo Annes

Drie leraren stoppen bij De Caegh: afscheid een bewuste keuze

OBDAM Stoppen met werken is vaak geen eenvoudige keuze, zeker niet als je volop geniet van je werk. Iedereen heeft hier een eigen reden voor. Dit geldt ook voor Hans Vermeulen, Astrid Zagers en Peter Smit die na een bijna levenslange carrière basisschool De Caegh in Obdam gaan verlaten. Ieder had zijn eigen reden om in het onderwijs te gaan werken en ook hebben ze alle drie een andere reden om uiteindelijk te stoppen.

Co Schipper

Hans Vermeulen wilde aanvankelijk missionaris worden, maar belandde toch in het onderwijs. Nu op 64-jarige leeftijd en 43 dienstjaren verder vertelt hij geen dag spijt te hebben gehad van zijn keuze. Peter Smit (63) en Astrid Zagers (61) wilden direct al het onderwijs in, waarbij Zagers haar kleuterleidsteropleiding voltooide en Smit de Pedagogische Academie volgde. Astrid Zagers stond op haar 19e al voor de klas en volgens haar was dat een goede keuze.

ZIEN GROEIEN Het werken met kinderen is voor alle drie afscheid nemende docenten de drijfveer geweest om het al die jaren vol te houden. "Bij de kleuters die bij mij binnen kwamen, was het altijd 'what you see is what you get'. Ze moeten zich ook eerst veilig voelen op school, anders kun je ze echt niets leren." Vertelt Astrid Zagers. Hans Vermeulen vult dat aan. "Het is zo mooi om kinderen te zien groeien in hun ontwikkeling. Soms is dat met onze hulp, maar soms gebeurt dat ook zonder hulp. Onze hoofdtaak is dan ook het zoeken en vinden van uitdagingen voor de kinderen en te zorgen dat ze van de modus 'moeten leren' naar de modus 'leergierig' gaan. Als dat lukt is het prachtig."

COMPUTERS Uiteraard is er veel veranderd in het basisonderwijs. Computers deden hun intrede en kregen een plek in de lessen. Leerkrachten kregen te horen dat computers alle taken gingen overnemen. "Computers zijn echter een middel gebleken en geen oplossing. ICT is een middel om les te geven en dient altijd in dienst te staan van de kinderen ten bate van hun ontwikkeling. Wat nooit veranderd is dat je er als leerkracht bent voor de kinderen, en dat moet altijd zo blijven," oordeelt Astrid Zagers. Een belangrijke boodschap die de docenten mee willen geven, is dat volwassenen er voor zorgen dat kinderen zich blijven verwonderen voor bijzonderheden in het leven. Dat moet absoluut gestimuleerd worden en, niet onbelangrijk, het cliché van het kind dat kind moet kunnen blijven is van onschatbare waarde.

AFSCHEID Afscheid nemen is niet altijd makkelijk. Toch is het voor Smit, Vermeulen en Zagers een bewuste keus. Voor de een wordt het werk te zwaar, de ander stopt omdat er nog genoeg energie is om van het leven te genieten, maar ook om de opschuivende pensioengrens. Er is hen een prachtig afscheid gegund door de school. Optredens van alle klassen op een versierd schoolplein in het bijzijn van familie. De stoppers gaan hun collega's missen en dat is andersom niet anders. Een prachtig afscheid van in totaal 120 jaar onderwijservaring dat achtergelaten wordt op een plek waar met plezier gewerkt werd.