• DJ Dusty Boyd mag naar de landelijke Kunstbende finale.

    Barend Hoekstra

Dusty Boyd draait de finale

GROOTEBROEK Hij hoopt ooit nog eens te draaien op het defqon.1 festival, het grootste hardstyle festival van de wereld. "Daar komen meer dan tachtigduizend mensen samen, op het evenemententerrein van Walibi. Ik krijg er geen genoeg van om op te treden en leef er naartoe zo'n publiek te vermaken." Maar voor het zover is, draait Dusty-Boyd Fokke eerst in de finale van de Kunstbende, in de Westergasfabriek in Amsterdam. Zaterdag 30 juni is het zover, dan mag hij laten zien wat hij kan. Dusty is op dit moment druk met de voorbereidingen.

Irina Hoffer

Jaren geleden hoorde Dusty-Boyd voor het eerst een nummer met elektronische muziek, het trok hem aan en hij begon zich in house en hardstyle te verdiepen: wie zijn het, hoe doen ze het? Het was voor hem een perfecte combinatie tussen muziek, dance en poëzie. "Het duurde niet lang voor ik een eigen draaitafel kocht." Dusty-Boyd wist toen nog niet hoe deze werkte. "Ik vond het allemaal zelf uit, wat doet dit knopje, wat doet dat knopje? Ik wilde geen les, ik wilde het allemaal zelf uitproberen. Daarna begon ik mixtapes te maken, die ik online zette." Hij ontdekte dat hij goed was in het mixen van verschillend stijlen, om over te gaan van de ene muziekstijl naar een andere. "Dat is mijn specialiteit, een goeie mashup neerzetten; in een keer een switch maken van genres, via een onverwachte, maar goede combinatie."

ARTIESTEN Wat Dusty in het begin moeilijk vond, was het matchen van nummers. De nummers zo achter elkaar zetten dat je crowd control krijgt. Waardoor je het publiek meetrekt in de muziek. Hiervoor laat hij zich inspireren door diverse artiesten. "Ik volg een aantal artiesten, wat zorgt voor een creatieve mindset." Een van de artiesten is bijvoorbeeld Headhunter. Wat deze artiest doet, klopt volgens Dusty-Boyd helemaal. Hij heeft een goed verhaal en vertelt verhalen uit zijn leven, die hij begeleidt met muziek. Daarnaast is hij fan van het Subzero Project, een band met een eigen geluid en volgens hem de best opkomende artiest van dit moment. Atmospheres is een derde artiest die hij bewondert, met een unieke sound en een breed geluidenarsenaal. "Naast hun materiaal, haal ik nummers van internet en ik koop nummers, want dan heb je toch betere geluidskwaliteit." Tussen de nummers van anderen door mixt hij zijn eigen tracks. Hij produceert zijn eigen muziek in het programma fl-studio, gewoon met een keyboard. En af en toe voegt hij een sample toe.

TOFFE SHOW Drie jaar geleden hoorde hij van deze jaarlijkse wedstrijd van Kunstbende. Hij schreef zich al overal in voor wedstrijdjes. "Gewoon om te draaien. Dan win je een prijs, of krijg je een ticket naar een volgende ronde." Nu heeft hij een finaleplaats binnengesleept. Wie dit wint, mag draaien op Mysteryland. "Nu bereid ik me voor. Ik zet al mijn nummers op tijdstip en werk aan mijn mixtechniek. Ik heb mijn nieuwste nummer 'Shockwave' erin verwerkt. Ik doe er alles aan om er voor het publiek een toffe show van te maken, met voor ieder wat wils." Tijdens het weekend krijgt Dusty-Boyd coaching van Kunstbende Noord-Holland. "De hele set is een verhaal over wie ik ben en wat ik wil bereiken. Ik ben best zenuwachtig, nu gaat het beginnen."