• Natasja: - Buiten in de natuur, samen met m'n camera. Dan voel ik me opperbest. -

    Gerda Holla
  • - Deze torenvalk kon ik tot heel dichtbij naderen. Heel bijzonder is dat. -

    Natasja Juist
  • Natasja Juist kwam haast bevroren weer thuis nadat ze foto's van de ijsvogels had gemaakt.

    Gerda Holla

'Een mooie foto maken vergt vaak heel veel geduld'

WEST-FRIESLAND Als dit weekend, van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari de Nationale Tuinvogeltelling plaatsvindt doet Natasja Juist uit Midwoud daar net als voorgaande jaren weer aan mee.Als alleenstaande moeder van twee dochters blijft er weinig vrije tijd over bij een vierdaagse werkweek. Toch gaat Natasja Juist er in haar spaarzame vrije uurtjes graag op uit om foto's te maken in de natuur. Landschappen, dieren, planten, etcetera. Maar het allerliefst fotografeert ze vogels.

Gerda Holla

In de zomer van 2012 kon ze door omstandigheden niet op vakantie en werd in plaats daarvan een goede camera gekocht van het vakantiegeld. Een hobby was geboren. "Ik ging er steeds meer op uit en kwam er al vrij snel achter hoe leuk ik dat vond. Ik vind buiten zijn heerlijk en krijg er energie van. Het liefst ga ik naar rustige plaatsen, zodat ik me éen voel met de natuur." Door er veel op uit te gaan kreeg ze al snel door welke instellingen van de camera ze wanneer moest gebruiken. Een telelens werd ook aangeschaft. Haar foto's werden beter en ze ontwikkelde een voorliefde voor vogelfotografie.

GEDULD Maar wat is daar dan zo leuk aan? "Vogels zijn fotogeniek en boeiend. Verder is het een uitdaging ze goed op de foto te krijgen. Voor je het weet is de vogel alweer gevlogen namelijk. Het is een kwestie van de juiste plaats op het juiste moment en vraagt ook veel geduld," vertelt ze enthousiast. Dat geduld wordt vaak beloond met een mooie foto en dat maakt haar blij. "Het geeft me heel veel energie als ik thuiskom met mooie foto's. Ik deel ze op mijn Facebookblog en Instagram. Soms stuur ik ze op naar het weerbericht van RTL4 of de NOS. En vorig jaar ben ik een map gaan maken van al mijn vogelsoorten en daar staan er al ruim honderd in."

Maar net zo vaak wordt haar geduld nauwelijks, of helemaal niet beloond. "Zo ben ik een dag naar Julianadorp geweest om de pestvogel te fotograferen maar ik heb hem gewoon niet kunnen vinden. Daar had ik flink de pest over in, haha. En ik ging naar de lepelaars in Haarlem maar daar was veel te veel begroeiing om er een mooie foto van te kunnen maken. In Castricum ging ik op zoek naar de ruigpoot buizerd. Ik was er om 10 uur en heb uiteindelijk pas om 4 uur 's middags, op grote afstand, enkele foto's kunnen maken. En vorig jaar heb ik uren op de grond in de kou gezeten in de Koopmanspolder in Andijk, de gevoelstemperatuur was -10, bij een wak. Wachten en wachten totdat de ijsvogels kwamen vissen. Ik heb uiteindelijk wel een aantal hele mooie foto's kunnen maken, maar toen ik thuiskwam hebben m'n meiden me eerst bij de kachel gezet om te ontdooien," blikt ze lachend terug. Ook stond ze uren en uren te wachten op uitvliegende pimpelmezen in haar achtertuin. "Maar laten die nu net om zes uur 's morgens uitvliegen zodat je het gemist hebt," zegt ze met een lach en een zucht. "In vier jaar heb ik ze maar éen keer zien uitvliegen in m'n achtertuin. En ik heb het een keer gezien in het nest naast m'n school. Ik ben in het weekend terug gegaan want ik wist dat het ieder moment kon gebeuren. Negen stuks maar liefst vlogen er uit en ik heb ze stuk voor stuk vastgelegd. Blijer kun je me niet krijgen," glundert de Midwoudse. Ook torenvalkjes hebben haar hart veroverd. Ik loop vaak een km of twee, zodat ze niet schrikken van m'n auto en ik heb schutkleuren aan. Hoe dichterbij ik komen kan, hoe mooier ik het vind."

NATIONALE TUINVOGELTELLING Als komend weekend, van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari de Nationale Tuinvogeltelling plaatsvindt doet Natasja daar net als voorgaande jaren weer aan mee. Twee keer zelfs. "Op donderdag tel ik met mijn groep 3/4 samen met iemand van het IVN in het park achter onze school in Twisk. En op zaterdag tel ik samen met m'n dochters de vogels in m'n eigen tuin." Een half uur lang telt ze alles wat ze voorbij ziet komen. Vorig jaar waren dat een pimpelmees, roodborstje, mus, koolmees, merel, kwikstaart en een specht." Met de resultaten weten Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderszoek, de organisatoren, hoe vogels in de winter de tuinen gebruiken. Natasja: "En met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden."

INFO Alles over de vogelteldag is te vinden op www.tuinvogeltelling.nl. Op Facebook is Natasja te volgen onder Natasja Juist Fotografie, de map met vogelsoorten is daar ook te vinden onder het kopje 'Foto's'. Instagram: natasjajuist. Website: www.natasjajuist.nl.