• Koren uit het hele land leggen al hun ziel en zaligheid in hun liederen tijdens De Hoornse Bokaal.

    De Hoornse Bokaal

Elfde editie Hoornse Bokaal

HOORN Dit jaar op zondag 24 juni vindt de elfde editie van de Hoornse Bokaal plaats. Op vier locaties in de Hoornse binnenstad zingen smartlappenkoren, meezingkoren en zeemanskoren hun mooiste liedjes en kan het publiek gezellig meezingen en dansen. Tien koren uit het hele land komen optreden

door Joyce Mul

GROTE VARIËTEIT Tien koren, waaronder Om te Huilen uit Zwaag, Simpel Hollands uit Heerhugowaard en Shantymen Kaap Hoorn uit Hoorn, leggen al hun ziel en zaligheid in hun liederen. "Het is weer een grote variëteit aan deelnemers uit het hele land", aldus Marja Sligting van het bestuur. "We hebben dit jaar gekozen voor zowel smartlappenkoren, meezingkoren, zeemanskoren en niet te vergeten shantykoren omdat het toch erg moeilijk is om alleen smartlappenkoren te vinden. Bovendien zingen de koren van tegenwoordig buiten de smartlappen ook andere genres."

LAATSTE KEER Smartlappenfestival De Hoornse Bokaal is ontstaan tijdens Hoorn 650 jaar. Eerst met Herman Freesen als organisator en later met John Maijers, die het met zijn bestuur nu voor de elfde en tevens laatste keer organiseert. "John heeft aangegeven om ermee te gaan stoppen en daarmee ook het hele bestuur", laat Marja Sligting weten. "Het is mooi geweest na elf jaar, het wordt tijd om een ander de kans te geven om het op te pakken. We zijn dan ook naarstig op zoek gegaan naar een opvolger voor dit mooie evenement. Na de prijsuitreiking zal worden bekend gemaakt hoe het smartlappenfestival een vervolg krijgt."

PUNTEN De locaties zijn dit jaar veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. Er wordt gezongen op het Kerkplein, in Het Huis Verloren, op de hoek bij het Statenlogement/Nieuwstraat en op het Gouw. De koren treden allemaal drie keer een half uur op. Ook gaat de jury dit jaar jureren op de diverse locaties. De jury zal punten geven voor zang, kleding en performance. Aan het einde van de dag is het tijd voor de prijsuitreiking. "De nummers één, twee en drie gaan hoe dan ook naar huis met een mooie beker."

Het Smartlappenfestival begint zondag om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur.