• Dick Turksma

Enkhuizen viert opstand en bevrijding op 21 mei

ENKHUIZEN Het Comité 21 mei 1572 verzorgt op dinsdag 21 mei 2019 de manifestatie 'Opstand ende Bevrijdingh van Enckhuijsen'. Jaarlijks wordt hiermee gevierd, dat de burgerij van Enkhuizen zich in 1572 – zonder bloedvergieten – heeft bevrijd van de Spaanse overheersers en de kant koos van de Prins van Oranje. Om 14.00 uur geeft Walter Haentjens een presentatie: 'Enkhuizen voor de Prins', in de Oud-Katholieke Kerk aan de Breedstraat 84. Inloop vanaf 13.30 uur. Om 19.00 uur geeft KSM een miniconcert op het bordes van het stadhuis. 

Vanaf 19.30 uur worden, op en rond de Zuider Havendijk, historische scènes gespeeld door leerlingen, buurt-, toneel-, scherm- en muziekverenigingen. Gidsen van Vereniging Oud Enkhuizen geven rondleidingen, waarbij zel een toelichting geven op deze roerige tijden in de Vaderlandse geschiedenis. De tocht voert de mensen ook weer terug naar het Stadhuis, waar omstreeks 20.45/21.00 uur het 'Spaansgezinde bestuur' wordt afgezet.
Evenals voorgaande jaren verlenen de leden van het huidige stadsbestuur hun medewerking. Omstreeks 21.00 uur wordt het evenement, in de Blauwe Zaal van het Stadhuis, samen met het AD-HOC-orkest, onder het genot van een oranjebitter, feestelijk afgesloten.
Het gebied is autovrij en slechts toegankelijk voor toeschouwers. Bezoekers kunnen hun auto – eventueel - parkeren achter het NS-station. Aangeraden wordt, met het openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen. Meer info op www.oudenkhuizen.nl/opstand