• Een voorbeeld van een Tiny House zoals Welwonen het voor Enkhuizen in gedachten heeft.

    via Welwonen
  • Tiny House: ongeveer 30 m2 woonoppervlak.

    via Welwonen
  • Onthaasten en 'ontspullen' hoort bij tiny-wonen.

    via Welwonen

Enkhuizen wil Tiny House mogelijk maken

ENKHUIZEN Gemeente Enkhuizen is met woningstichting Welwonen een concreet onderzoek begonnen naar de belangstelling voor Tiny Houses in Enkhuizen. Met name jongeren vanaf 23 jaar wordt gevraagd naar de belangstelling voor het huren van een Tiny House, een woning van ongeveer 33 m2. Bovendien stelt Enkhuizen de vraag waar die Tiny Houses dan in Enkhuizen zouden moeten komen te staan: gedacht wordt aan een plek van vier tot misschien wel tien Tiny Houses. Inmiddels zijn de eerste reacties op de site www.tinyhouse-enkhuizen.nl al binnen, zo wordt gemeld. 

Enkhuizen en Welwonen zijn de eerste combinatie van gemeente en huisvester die ook met het Tiny House fenomeen een aanpak van woningnood onder jongeren concreet onderzoeken. Als alles meezit zouden mogelijk halverwege 2019 de eerste Tiny Houses kunnen worden betrokken in Enkhuizen. Vooropgesteld dat er serieus belangstelling voor is. In de site wordt gerekend met zelfs 10 tot misschien wel 30 Tiny Houses, verspreid over verschillende plekken. Behoefte en locatie ideeën worden deze maand gepeild.  

Over het project sturen Welwonen en Gemeente Enkhuizen het volgende bericht uit: 

"Willen we Tiny Houses in Enkhuizen?

Wordt Enkhuizen straks een aantal Tiny Houses rijker? Zijn er jongeren (>23 jaar) die een klein, praktisch en duurzaam huisje willen huren dat in een dag staat? En waar moeten deze huisjes dan neergezet worden in Enkhuizen? Daarover gaat de nieuwe website en de campagne tinyhouse-enkhuizen.nl van Welwonen en de gemeente Enkhuizen.

 

Wethouder Erik Struijlaart en Harry Draaisma, directeurbestuurder van Welwonen, zien met belangstelling uit naar de reacties van de inwoners. Erik Struijlaart: "Ik vind het belangrijk dat bewoners kunnen meedenken over de juiste plek voor de Tiny Houses in Enkhuizen. Een plek waar we twee, vier, tien of misschien wel meer van deze duurzame huisjes kunnen neerzetten. Met name geschikt voor een of twee persoons huisvesting."

De maand november wordt gebruikt om de Tinyhouse-enkhuizen.nl website te promoten en inwoners te stimuleren om na te denken over een geschikte locatie voor de energiezuinige, betaalbare woninkjes voor jongeren. 


'Ontspullen'


Vaak kiezen jonge mensen voor het wonen in een Tiny House. Ze kiezen hiermee voor het bewust willen wonen. In een Tiny House heb je minder ruimte om bezittingen op te slaan. Dit stimuleert een andere, bewustere levenswijze. Mensen kunnen 'ontspullen'. Kleding die ze niet meer dragen doen ze weg. Boeken die gelezen zijn gaan naar de kringloop. Evenals de cd's, want muziek kun je tegenwoordig luisteren via Spotify.

De Tiny Houses hebben een oppervlakte van circa 34 m2. In tegenstelling tot de meeste Tiny House projecten in Nederland, worden de huisjes in Enkhuizen aangesloten op de riolering en worden ze voorzien van water en elektra. De huurprijs is nog niet bekend, maar deze blijft onder de huurtoeslaggrens (€ 597,30, prijspeil 2018). Welwonen gaat over de toewijzing van de Tiny Houses. Op basis van motivaties en persoonlijke gesprekken met de gegadigden kiest Welwonen de huurders. Harry Draaisma: "Als ik nu jong was geweest, dan zou ik onmiddellijk kiezen voor een Tiny House. Klein wonen vind ik prettig, want ik heb geen overmaat aan ruimte nodig."

Weet je een geschikte locatie in Enkhuizen voor minimaal twee Tiny Houses? Laat dit dan weten via www.tinyhouse-enkhuizen.nl. De gemeente en Welwonen bepalen samen welke locatie(s) het beste in aanmerking komen voor de plaatsing van Tiny Houses. Jongeren vanaf 23 jaar die in een Tiny House willen wonen kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op www.tinyhouse-enkhuizen.nl. Meer informatie over Tiny Houses in Enkhuizen vind je op de website.