• Esther Wagenaar lanceerde als schrijfster deel 1 van haar trilogie Terra 7.

    Celtica Publishing

Esther Wagenaar presenteert debuut

HOORN In het kader van de Boekenweek presenteerde de Hoornse Esther Wagenaar vorige week haar debuut 'Het Groene Kristal'. Bij gelegenheid op Internationale Vrouwendag in de Hoornse bibliotheek. 

Het boek is een sf-roman als eerste boek van drie delen over Terra 7. Zowel het verhaal in het boek als de manier waarop het tot stand kwam is bijzonder. Het boek gaat over een missie van Aardse wetenschappers naar een voormalige kolonie: ooit bedoeld als een planeet waar een paradijselijk bestaan mogelijk zou moeten zijn, maar in praktijk pakte dat dus heel anders uit.

Waar het de schrijfster betreft ging alles ook anders dan verwacht: ze begon met het schrijven van het verhaal in 1992 toen ze 21 jaar was en het schrijven een uitlaatklep bleek tijdens een langdurige ziekte periode. In negen maanden schreef ze de drie delen van Terra 7 in concept.

Maar het leken nooit boeken te gaan worden, want toen ze beter werd, gebruikte ze al haar energie om 'verloren tijd' in te halen, met muziek, studeren en werken. Tot in 2016, toen ze opnieuw gedwongen werd tot rust: het manuscript kwam als vanzelf weer in beeld, wachtend om uitgeschreven te worden tot een definitieve versie, met een eerste boek via uitgever Celtica Publishing.

De uitgever meldt het volgende over de schrijfster: 

"Esther Wagenaar is geboren (1970) in Den Helder. Een paar jaar later verhuisde ze met haar ouders naar het saaie polderdorp Wieringerwerf waar ze opgroeide. Schrijven, tekenen, fotograferen en muziek maken; het was de normaalste zaak van de wereld in huize Wagenaar. Verhalen vertellen ook. Zo schreef en tekende Esther voor de schoolkrant en met haar zusje Lilian maakte ze een musical voor de theaterclub op de middelbare school.

In 1992 is Esther een manuscript gaan schrijven. Dat het een SF-verhaal werd, was logisch. Esthers vader verzamelde SF-boeken en al jong las ze alles van Jack Vance, Tolkien, Roger Zelazny, Tanith Lee, Ted Williams en de fantasyboeken van Stephen King. Voor Esther is fantasie een middel om een andere kijk op de werkelijkheid te geven. Mensen zullen een boek lezen om het spannende verhaal, maar misschien dat er ook een paar lezers zijn die de huidige wereld iets anders gaan bekijken nadat ze hebben gelezen wat er op Terra 7 gebeurt.

De durf om haar eigen werk uit te geven was er lange tijd niet. Door drukte met werk, o.a. als directeur bij kunstencentrum De Blauwe Schuit in Hoorn, en gezin bleven de manuscripten over Terra 7 in een la liggen. Tot 2016. Na het lezen van verschillende boeken van Nederlandse schrijvers zoals Nathalie Koch en Patty van Delft, werd Esther toch weer nieuwsgierig naar wat ze zelf geschreven had. Dat was een aangename verrassing. De wereld van Terra 7 sprak haar nog steeds aan.

Inmiddels is het 2017. Esther woont al vele jaren in de gezellige stad Hoorn met haar man, zijn drie kinderen, een kat en een hond. De hernieuwde kennismaking met de personages Zania, Virginia, Dion en Conrad gaven Esther de moed om een uitgever te gaan zoeken, en met succes. De klik met Rianne Lampers was er meteen en Esther is er trots op tot "team Celtica" te behoren.  

Je kunt het proces naar het uitbrengen van Terra 7, Boek 1 - Het groene kristal volgen op de website van Esther en op haar Facebook.