• Theo Annes

Sloepen stelen de show

MEDEMBLIK Het vaarwater achter het Medemblikker Stoommachinemuseum bood afgelopen weekend een tafereel dat niet zo misstaan op een ansichtkaart. Aan de steiger bij het museum in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen lagen meerdere authentieke stoomsloepen afgemeerd. De een van hout, de ander gemaakt van staal, sommige met een lange historie, anderen wat nieuwer, maar allemaal met een ketel en stoommachine aan boord. Bezoekers kregen ook de kans om een klein stukje mee te varen op de opvallende vaartuigen.

Nog tot en met 1 septemper is het museum dagelijks geopend en kan je de grootste nog werkende collectie stoommachines onder één dak zien. Om deze machines te laten draaien, wordt het vuur in de Lancashire-ketel dagelijks opgestookt.

Stonden, of beter gezegd lagen de stoomsloepen dit weekend centraal bij het museum, over een maand draait het tijdens het Stoommodellenweekend op 21 en 22 september om de miniatuurstoommachines. Deelnemers uit het hele land komen naar het museum om hun stoommodellen te showen.