• Vrijwilligers genieten van een feestelijke avond.

    Gerda Holla

Feest voor vrijwilligers

WOGNUM "We willen graag de vrijwilligers van gemeente Medemblik in het zonnetje zetten. Want als de vrijwilligers er niet zijn, moet je nagaan wat er dan allemaal niet kan. Geen voetbalvereniging, geen oudere mensen die op visite gaan bij iemand anders, niemand die boodschapjes doet voor de sinterklaasinkopen. Het is echt ontzettend veel. En daar willen we gewoon echt ons best voor doen."

Gerda Holla

AANMELDEN Elly Klut, woordvoerder namens de gemeente Medemblik, is blij dat ze de vrijwilligers van Medemblik een hart onder de riem kan steken. Op zaterdag 3 maart werden daarom 200 vrijwilligers uitgenodigd in sporthal De Bloesem in Wognum. Klut: "Het idee voor een feest werd geopperd door vrijwilligerspunt. Zij hebben de organisaties waar vrijwilligers werkzaam zijn in onze gemeente aangeschreven. Zo kon uiteindelijk iedere vrijwilliger uit onze gemeente zich aanmelden. We wisten niet wat we konden verwachten en hadden plaats voor 200 man." De plaatsen waren snel bezet. Klut: "We gaan het goedmaken voor degenen die er deze zaterdag niet bij aanwezig konden zijn."

WELKOMSTWOORD Joset Fit, wethouder namens de gemeente Medemblik, laat in haar welkomstwoord weten, dat hetgeen zo gewoon lijkt te zijn, best bijzonder genoemd mag worden: "U bent hier op uitnodiging. Maar die heeft u zelf dubbel en dwars verdiend. Wij willen als gemeente, en bovendien als samenleving, namelijk graag iets terugdoen voor de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten. Lieve vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet. Dankzij jullie is Medemblik nog een beetje mooier."

MAATSCHAPPIJ Claudia Appel (44) uit Benningbroek is éen van de vrijwilligers. Ze is op meerdere fronten actief. Als scheidsrechter bij handbalvereniging Hauwert, als voorzitter bij de oudervereniging op basisschool de Kraaienboom en als hulp bij zwembad 't Ploetertje in Benningbroek. "Ik vind het belangrijk dat je wat doet voor de maatschappij, je weet dan ook wat er speelt. Ik vind dat je als ouder een bepaalde inzet moet tonen om het leuk en leefbaar te houden. Dat we nu door de gemeente worden uitgenodigd vind ik erg leuk. Het is toch een stukje waardering ten opzichte van alle vrijwilligers." Ook Lia van de Kamp (65) uit Midwoud is werkzaam voor een zwembad, Het Zwembad Midwoud/Oostwoud. "Ik ben kassamedewerker en invalkracht en verricht allerlei vlieg- en spandiensten. Ik doe het omdat ik opensta voor de gemeenschap. Er zijn veel mensen nodig om alle activiteiten in stand te houden."

GESTE Bart Schokkenbroek (72) doet al het onderhoud bij de ijsbaan in Medemblik, waar ze het momenteel erg druk hebben. "De ijsbaan is nu open, maar straks wordt het weer een skeelerbaan. Dan moet alles weer helemaal goed schoongemaakt worden." Maar hij doet het graag. "Het is beter dan iedere dag achter de geraniums te zitten." Ans Ruiter (66) is vrijwilliger bij de afdeling Open Tafel van het Rode Kruis in Medemblik. "Dagelijks komen bij ons 20 tot 25 gasten eten. Wij dekken de tafel en ruimen alles weer op, dat doen we in totaal met 20 mensen. Het bestaat al heel lang, want m'n eigen vader maakte er vroeger ook gebruik van. Ik vind het een leuke geste van de gemeente dat ze de vrijwilligers uitnodigen, met ook nog zo'n ontzettend leuk programma." Petra Spaans zorgt samen met andere vrijwilligers dat het in de kantine van Sporting Andijk goed loopt. "We maken onder andere de kantineroosters en zorgen voor het drinken tijdens de wedstrijden. Het is fijn om onder de mensen te zijn. Deze feestavond is een leuke verrassing van de gemeente."