• In maart en april zijn de filmopnames gemaakt op de Schellinkhouterdijk.

    Ciska Ruitenberg

Film en dans: Ode aan Pina Bausch

HOORN Cinema Oostereiland brengt samen met het Danserscollectief Hoorn (DCH) een ode aan choreograaf Pina Bausch. Zij bieden een bijzonder film- en dansprogramma op zondag 24 juni bij Cinema Oostereiland.

De Nelken Line is één van de vele creaties van de Duitse danseres en choreografe Pina Bausch (1940-2009) die gedurende dertig jaar artistiek directeur was van het Wuppertal Opera Ballet, dat later de naam Tanztheater Pina Bausch kreeg. Haar artistiek erfgoed is ondergebracht in de Pina Bausch Foundation die een wereldwijde oproep heeft gedaan om de Nelken Line te dansen en te filmen. Een West-Friese versie kon niet achterblijven en het resultaat is dit weekend op groot doek te zien, in combinatie met de film PINA van Wim Wenders.

FILMOPNAMES In maart en april zijn de filmopnames gemaakt op de Schellinkhouterdijk. Danserscollecief Hoorn wil met de West-Friese versie van de Nelken Line aandacht vragen voor de (amateur) danskunst en mensen met elkaar verbinden. Er zijn mooie overzichtsbeelden van de locatie gemaakt en de choreografie komt helemaal tot zijn recht. Daarmee is het filmpje niet alleen een ode aan Pina Bausch maar ook aan het West-Friese landschap en de eigenheid van de deelnemers.

DANSEN Na afloop van de film zullen dansers van het Danserscollectief Hoorn de Nelken Line nog eens live dansen op de binnenplaats van het Oostereiland. DCH werkte hiervoor samen met filmmaker Jeanine Luxembourg, the Flying Dutchmen en met tien Hoornse dansdocenten van de Hoornse Balletschool, 5-ritmes Hoorn en de Dansonderneming.

Het programma begint om 14.30 uur. Meer info en kaarten via www.cinemaoostereiland.nl.