• Het Danserscollectief Hoorn wil West-Friesland op de wereldkaart zetten met de verfilming van de Nelken Line.

    Aangeleverd

Filmopname Nelken Line op de dijk bij Schellinkhout

Wereldwijd dansproject in West-Friesland

SCHELLINKHOUT - Iedereen die van dansen houdt en graag eens wil schitteren in een dansfilm heeft nu de kans! In een wereldwijd dansproject, hier 'om de hoek', in Schellinkhout. Op zondag 8 april maakt namelijk het Danserscollectief Hoorn een korte dansfilm van de Nelken Line op de West-Friese lokatie Schellinkhouterdijk. Meedoen kan, maar dan wel snel aanmelden, voor 7 april. 

Annette Vlaar

De Nelken Line is één van de vele creaties van de duitse danseres en choreografe Pina Bausch (1940-2009) die gedurende 30 jaar artistiek directeur was van het Wuppertal Opera Ballet, dat later de naam Tanztheater Pina Bausch kreeg. Haar artistiek erfgoed is ondergebracht in de Pina Bausch Foundation die een wereldwijde oproep heeft gedaan om de Nelken Line te dansen en te filmen. Inmiddels zijn online al vele prachtige opnames van deze dans te zien uit landen als Chili, Benin, Frankrijk en Spanje. "Wij vinden dat daar beslist een West-Friese versie bij moet komen", zegt Cynthia van Tuijl van het Danserscollectief Hoorn. Samen met 5Ritmes dansdocente Rimke Pepers en met De Hoornse Balletschool, Kunst tussen de schuifdeuren en De Dansonderneming heeft Cynthia het plan voor dit Pina project uitgewerkt. Professioneel filmer Jeanine Luxembourg werd bereid gevonden om de opnames te maken.

ANJERS De oorspronkelijke Nelken (Anjers) Line van Pina Bausch toont het paradijs als een plek waar je voorzichtig moet zijn, anders gaat het fout. Anjers dwingen de dansers tot omzichtigheid. Voor dit wereldwijde filmproject is de choreografie teruggebracht tot vier eenvoudige bewegingen, zodat iedereen mee kan doen. "De dans en de muziek is in alle landen hetzelfde en de bewegingen zijn eigenlijk een soort gebarentaal waarmee de vier seizoenen worden uitgebeeld", weet Cynthia. "Wij willen de film maken met zoveel mogelijk mensen. Jong, oud, man, vrouw, iedereen is welkom. Een dansachtergrond is niet nodig, het gaat om het enthousiasme. Wel moeten de deelnemers vooraf de bewegingen instuderen met behulp van een instructiefilmpje."

WEST-FRIES Dat de organisatoren van deze West-Friese Nelken Line gekozen hebben voor de Schellinkhouterdijk, laat zich raden. "Daar is alles West-Fries", zegt Cynthia. "Een dijk, een molen, het water en de wind. En misschien kunnen we de tulpen er nog inmonteren."

Danserscollecief Hoorn wil met de West-Friese versie van de Nelken Line aandacht vragen voor de (amateur) danskunst en mensen met elkaar verbinden. Cynthia: "Het is ook bedoeld om ieders eigenheid te vieren, de plek waar we wonen te eren en om een ode te brengen aan Pina Bausch."

TRY-OUT Een aantal dansdocenten uit de regio heeft voor dit Pina project alvast een try-out gedaan. "Het was op die dag ijzig koud, maar dat gaf een echt winter-gevoel", aldus Cynthia. Een stukje van het resultaat is te zien via een link op de site danserscollectiefhoorn.wordpress.com.

De filmopname vindt plaats op 8 april van 10.00 tot 12.30 uur. Aanmelden kan nog tot 7 april op danserscollectief@live.nl. Na aanmelding ontvangen deelnemers verdere instructies. Oefentutorial: https://vimeo.com/219686975. Deelname is gratis.