• Rosita Stumpel in haar atelier in de Sint Jozefschool

    Rosita Stumpel
  • Zeegezicht van fotografe Rosita Stumpel

    Rosita Stumpel
  • Tableau foto uit de serie Sint Jozefschool, Achterom Hoorn.

    Rosita Stumpel

Fotoexpositie Tegeltableaus uit een oude school in Hoorn

HOORN Rosita Stumpel, sinds 10 jaar vak-fotografe, exposeert foto's van tegeltableaus uit de Sint Jozefschool, in het gebouw van Oud Hoorn. De tableaus zijn een fraai voorbeeld van betegeling in gangen van scholen die tussen 1910 en 1930 werden gebouwd. En daarna nog tientallen jaren in gebruik waren. De tableaus werden voor veel mensen bijzondere herkenningspunten. Rosita Stumpel fotografeerde die van de Jozefschool. Graag komt ze in contact met mensen die zich de tableaus herinneren. Om de herinnering te delen en vast te leggen. Ze wil er een bijzondere uitgave in magazinevorm van maken. 

Door Hans Rijswijk

"In de laatste jaren heb ik een eigen manier van kijken ontwikkeld. Ik zie vaak kleuren en vormen die een ander niet ontdekt en als ik die dan ook nog op beeld kan vastleggen, dan is de dag geslaagd. Dat zegt Rosita Stumpel, eega van voormalige boekhandelaar André Stumpel en sinds tien jaar professioneel fotografe. "Maar ik heb van jongs af aan altijd een fotocamera in de buurt gehad. "

Waar Rosita de laatste jaren bij fotominnaars vooral naam en ook faam heeft gemaakt door haar Seascapes (zeegezichten met zon, water en spannende wolkenpartijen) vanuit een strandhuis in Wijk aan Zee, toont zij in de Kerkmeijerzaal van Oud Hoorn achttien foto's van de tegeltableaus in de Sint Jozefschool aan het Achterom in Hoorn. "Ik heb in die school sinds een jaar of vijf een studio. Die tableaus hebben eigenlijk allemaal een eigen verhaal. Maar ook de geschiedenis van het schoolgebouw en iedereen die hier heeft les gegeven of gekregen heeft zo'n eigen, intrigerend verhaal. Ik wil graag een of andere uitgave over school, leerkrachten, leerlingen en huidige gebruikers maken. Over de plek dus waar ik werk".

WILDEBRASSEN Rosita Stumpel kwam naar Hoorn op verzoek van directeur Schrickx van de Aloysius Mavo. "Ik was nog niet afgestudeerd, maar werd gevraagd als 'invalbaar' docente maatschappijleer en levensbeschouwing. Mijn geestelijke voorganger gaf er soms de brui aan". Ze kent nog een aantal wildebrassen waarmee ze in 4-mavo meteen werd geconfronteerd. "Gelukkig stond of zat de leerkracht toen op een verhoginkje, waardoor ik die grote jongens toch recht in de ogen kon kijken. Maar ik had er toch af en toe een behoorlijke kluif aan. Er waren jongens bij, die letterlijk soms hoog in de gordijnen hingen". Rosita ontmoette tijdens de zeilkampen van de school in Friesland André Stumpel, die de zeillessen gaf. Rosita kwam na de fusie van de Aloysius Mavo logischerwijs op het Werenfridus Lyceum terecht. Vijftien jaar stond zij voor de klas. Daarna stapte ze fulltime over naar de toen sterk groeiende en inmiddels afgestoten boekwinkelketen van echtgenoot André. "Maar al die jaren heb ik dus altijd foto's gemaakt. Ben ook opleidingen gaan volgen. Begon een jaar of tien geleden met foto-opdrachten en ben langzaam in het vak gerold. Vijf jaar terug kreeg ik de studio in de Sint Jozefschool". Voordat ze de sleutel kreeg moest Rosita een proeve van bekwaamheid als kunstenaar afleggen.

BOEIEND UITZICHT Inmiddels heeft ze over de hele wereld reportages gemaakt, veel aan bedrijfsfotografie gedaan en is de laatste tijd bezig met haar Seascapes. Vanuit het familiestrandhuisje op de rand van land en water in Wijk aan Zee fotografeert Rosita haar 'uitzicht' en dat levert veelal spectaculaire zeegezichten op. "Die foto's zijn vooral gebaseerd op mijn manier van kijken. Zien wat een ander mist. Zowel qua vorm als qua kleur". Een vaste club bewonderaars volgt haar Seascapes en koopt die ook aan. Soms zelf als behang voor een rouwkamer.

EXPO OUD HOORN Bij Oud Hoorn toont Rosita Stumpel komende twee maanden foto's van tegeltableaus uit de Sint Jozefschool op het Achterom. Tableaus uit pakweg 1920. Op een aantal staan Hoornse stadsgezichten, andere laten het verschil zien van beroepen en leefomstandigheden in vroeger eeuwen en begin 20ste eeuw. De expositie in Het Pakhuis aan Onder de Boompjes is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur. Rosita Stumpel hoopt op contact over de school en schooltijd; zij is bereikbaar via rosita@breueruniquephotoprints.com of via 06-53732615.