• Bij de Pride Walk in Hoorn van 2017: ingebruikname van de Regenboogzebra.

    Archief WFW / Theo Annes

Gemeente Hoorn nodigt uit voor tweede Pride Walk

HOORN 'Zijn wie je wil zijn', is het motto van de Pride Walk die voor de tweede keer in Hoorn wordt gehouden. Ook dit keer op de Roze Maandag van de Hoornse kermis, maandag 13 augustus. Gemeente Hoorn nodigt een ieder uit om mee te lopen, om 17.00 uur vanaf 't Schippershuis aan de Veermanskade naar de Dubbele Buurt. 

Gemeente Hoorn is mede organisator van de Pride Walk, samen met onder meer de LHBTI-organisaties in West-Friesland. De eerste Pride Walk vorig jaar was een initiatief dat werd gekoppeld aan de ingebruikname van de regenboog zebra op de Van Dedemstraat in Hoorn, tussen Westfriesgasthuis en Transferium. 

Met de Pride Walk (vrij vertaald: 'wandeling van trots') wordt de seksuele en genderdiversiteit gevierd en omarmd, zo is de bedoeling. Hoorn hecht veel waarde aan de acceptatie van LHBTI'ers, verschillend mogen zijn en solidair zijn met elkaar. De regenboogkleuren staan voor de veelzijdigheid en veelkleurigheid van de LHBTI-gemeenschap (lesbo, homo, biseksueel, transgender en intersekse). 

Gemeente Hoorn: "De positie van LHBTI'ers is in Nederland wettelijk beschermd. Maar dit betekent niet dat de maatschappelijke acceptatie en tolerantie van seksuele en genderdiversiteit vanzelfsprekend is. Wanneer mensen er zichtbaar een LHBTI-levensstijl op nahouden lokt dit vaak discussies uit en kan het zelfs leiden tot agressie. Wij denken dat onder andere onbekendheid zorgt voor weerstand. En dat zichtbaarheid een manier is om de bespreekbaarheid en acceptatie van seksuele en genderdiversiteit te vergroten."

De steun aan de LHBTI gemeenschap (lesbo, homo, biseksueel, transgender en intersekse) is geen exclusieve Hoornse zaak. Ook de andere West-Friese gemeenten hebben een actief 'regenboog beleid' . Gezamenlijk maakten de gemeenten website www.lhbtiwestfriesland.nl mogelijk.

De site bundelt de verschillende activiteiten en initiatieven van Roze groeperingen in de regio. "Website LHBTI West-Friesland maakt het een stukje overzichtelijker om de juiste informatie te vinden", aldus de sitebeheerders.