• Marius en Yopie van den Idsert wijzen de plaats op hun gevel aan waar het kunstwerk gaat komen.

    Gerda Holla

Gemeente Medemblik zoekt prominente muren

MEDEMBLIK Een belangrijke taak van de gemeente is het onderhouden van de dagelijkse leefomgeving. Dat betreft veiligheid en voorzieningen maar ook kunst. Om de dorpsgezichten nog mooier te kunnen maken is de gemeente Medemblik op zoek naar inwoners die een stuk van hun gevelmuur beschikbaar willen stellen.

Gerda Holla

KUNSTPROJECT Stefan Droog, voorlichter namens de gemeente Medemblik, legt uit hoe het kunstproject in z'n werk gaat: "We willen de gemeente zo mooi mogelijk maken en houden, en we zien dat in bepaalde dorpskernen nog ruimte is voor verfraaiing. We willen niet koud en plat iets neerzetten maar we willen onze inwoners daarbij betrekken. Dus hebben we bedacht om in de week van de poëzie, dat is eind januari, een gedichtenwedstrijd te houden in de groepen 7 en 8 van al onze basisscholen in de gemeente Medemblik."

Het gedicht moet gaan over de natuur en in een zogeheten 'haiku' vorm worden geschreven: een vorm van Japanse dichtkunst bestaande uit drie regels waarvan de eerste regel vijf, de tweede regel zeven en de derde regel weer vijf lettergrepen telt. De laatste woorden rijmen niet op elkaar.

"De winnende haiku's willen we heel graag vereeuwigen in de dorpskernen om ze onderdeel te maken van die dorpskernen", aldus Droog. "Wij zoeken een kunstenaar in de regio die de haiku in een kunstvorm gaat zetten. Dus het gedicht wordt er op geschreven en er komt een afbeelding bij of er wordt een andere kunstzinnige vorm op los gelaten. Als er mensen zijn met een prominente muur, die dus goed te zien is en niet ergens op een achterafje, dan kunnen ze zich melden bij de gemeente."

CADEAUTJE Yopie en Marius van den Idsert uit Abbekerk werden direct enthousiast toen ze de oproep van de gemeente op Facebook voorbij zagen komen. Yopie: "Wij zijn altijd al creatief bezig en we hadden direct zoiets van: Ja, dat willen we! Ik heb een uitgebreide e-mail geschreven en mezelf behoorlijk aangeprezen. Toen ik hoorde dat we in aanmerking kwamen voelde ik me echt uitverkoren." Hun huis staat centraal in Abbekerk, tegenover de kerk. "We wonen hier nu anderhalf jaar en we wilden altijd al iets met die gevel doen, iets positiefs. Mijn man kan alles maken en ik ben creatief en ik schilder maar ik ga geen gedicht van mezelf aan de muur hangen. We hebben veel met de natuur en met kinderen, dit is toch hartstikke mooi dan? We zien dit echt als een cadeautje." Ze zijn erg benieuwd naar wat uiteindelijk op de muur komt. "Omdat we tegenover de kerk wonen hebben we straks het Woord van God en het woord van een kind tegenover elkaar. Dat is toch geweldig?"

NIEUW Het plan betreft een nieuw kunstproject. Stefan Droog: "Het is een idee van onze gemeente en voor zover wij weten bestaat het nog nergens anders." De kosten van het project zijn nog niet bekend. "Dat hangt ook af van het aantal aanmeldingen dat we nog gaan krijgen. Het wordt betaald uit een potje van kunst en cultuur."

Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@medemblik.nl.