• Wendy, Daan, Maartje, Chris, Janne en Theo Berkhout staan in de starthouding voor weer een nieuwe sportieve dag.

    Gerda Holla

Gezin leeft voor de sport

Een groot planbord hangt in het midden van de keuken. Vader Theo (47), moeder Wendy (40) en hun vier kinderen Daan (15), Janne (13), Chris (11) en Maartje (6) hebben ieder hun eigen school- en schaatsschema. De familie Berkhout uit Hauwert heeft vooral een passie voor marathonschaatsen.

PODIUM Anderhalve week geleden behaalden Daan en Janne beiden een podiumplaats op de marathon van het Gewestelijk Kampioenschap Noord-Holland-Utrecht. Janne mocht zelfs op het hoogste treetje plaatsnemen. Na zeven ronden wist ze net voor de eindstreep al haar twintig concurrenten van de A-pupillen voor te blijven. "Ik bedenk van tevoren hoe ik het ga doen. De eerste drie ronden ga ik hard zodat ik op kop lig en geen last heb van de drukte. Daarna laat ik me zakken tot plaats twee, drie of vier. En in de laatste ronde probeer ik weer op kop te komen. Dat lukte me in die wedstrijd voor de laatste bocht nog niet, maar net voor de finish wel." Met haar zege plaatste ze zich direct voor het NK Marathonschaatsen op 17 februari in Tilburg. Daan moest 20 ronden rijden tegen 30 concurrenten van de junioren-C2 maar had pech door in ronde acht ten val te komen. "Ik moest daarna twee ronden heel hard schaatsen om er weer bij te komen. Dat lukte en ik kon bij de beste drie komen. Ik kwam uiteindelijk zelfs als eerste de laatste bocht uit. Maar op het rechte stuk voor de finish werd ik toch nog voorbij geschaatst en werd ik tweede." De successen komen niet zomaar aangewaaid, iedere week wordt er zo'n vijf keer getraind. Daan zit in 4 HAVO en Janne in de HAVO/VWO brugklas, beiden op het OSG in Hoorn. Janne laat weten dat het niet altijd makkelijk is om school met zoveel trainingen te combineren. "Op maandag kom ik om 4 uur thuis en moet ik om 5 uur alweer weg om te trainen. Dan moet ik eigenlijk meteen aan m'n huiswerk, maar daar heb ik dan nog geen zin in." Het komt regelmatig voor dat ze laat uit is en het niet meer de moeite is eerst nog naar huis te fietsen. "Dan maak ik op school wat huiswerk en mag ik bij de conciërge m'n boerenkool of macaroni opwarmen. Vervolgens eet ik op school en daarna fiets ik naar de ijsbaan. Dan ga ik trainen en als ik klaar ben heeft m'n vader m'n schoolfiets omgeruild voor m'n racefiets, m'n vader gaat daarna zelf schaatsen. Na de training fiets ik dan samen met Daan weer naar huis." Janne fietst niet alleen in het donker, indien nodig staat staat opa klaar om haar te brengen of te halen. Wendy: "Dat is toch goud waard." Daan fietst altijd zelf heen en terug naar z'n trainingen. "Dan heb ik meteen m'n warming up en cooling down weer gehad." Maartje schaatst, volgt een snelcursus zwemmen en skeelert op zondagmorgen in Spanbroek. Chris vindt zowel schaatsen als voetbal erg leuk. Vanaf afgelopen jaar waren de trainingen van beide sporten op dezelfde tijden en moest hij een keus maken. Hij voetbalt nu vier keer in de week bij voetbalvereniging Zouaven in Grootebroek en op zondagmorgen skeelert hij met Maartje mee, maar het schaatsen blijft trekken. "Misschien dat ik dit jaar toch wel weer voor schaatsen kies."

MAALTIJD Theo en Wendy zijn zelf ook sportief. Wendy loopt vaak hard en Theo gaat soms met haar mee en schaatst vooral graag. Op zondagavond rijdt hij ook marathonwedstrijden. "De kinderen hebben het niet van een vreemde," lacht Theo. Hij werkt zelfstandig als hovenier en Wendy heeft haar eigen kapsalon aan huis. Wendy: "Het is altijd een hele planning, ik moet altijd op voor werken. Als ik 's morgens om half tien een klant krijg sta ik soms om kwart voor negen al m'n avondeten klaar te maken. Theo: "Maar eigenlijk valt het nu nog mee. Van de zomer zijn ze weer aan het skeeleren en daar zit veel meer tijd in. Dan zijn we bijna ieder weekend weg met de caravan naar wedstrijden in heel Nederland." De avondmaaltijd wordt regelmatig op de achterbank van de auto opgegeten, als Theo of opa éen of meerdere kinderen naar een training brengt. 's Morgens of 's avonds gezamenlijk eten komt nooit voor. Wendy: "Er is altijd wel iemand aan het trainen of er is een wedstrijd. Maar in het weekend, op zaterdag, zitten we samen aan de lunch. Dat is de enige maaltijd in de week die we met elkaar nuttigen." Een sociaal leven schiet er vaak bij in. "Feestjes en verjaardagen moeten we geregeld afzeggen. Je moet er wat voor over hebben, maar het is prachtig. Als de kinderen er zo van genieten, dan genieten wij er ook van."

WEDSTRIJD Zondag 21 januari om half acht rijden Janne en Daan hun zesde competitiewedstrijd dit jaar in Hoorn. Janne heeft de voorgaande vijf wedstrijden al op haar naam weten te schrijven en weet precies waar ze zondag voor gaat. "Ik wil dit seizoen alles winnen, dat is m'n doel."