• Een groen doorkijkje naar reeën en een zwaaiende Gulliver

    (Foto: Irina Hoffer)

Gouden Eeuw in Enkhuizen: wandelen langs grachten en over de vestingwal

ENKHUIZEN In het kader van het jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw is een speciale wandelingen- en fietsroutekaart ontwikkeld. De routes zijn bedoeld voor toeristische bezoekers van de steden Enkhuizen, Medemblik en Hoorn en leiden langs bijzondere bezienswaardigheden uit de VOC-periode die ze echt gezien moeten hebben als ze een bezoek brengen aan een van deze steden. Nog niet veel mensen zijn op de hoogte van deze prachtig zwart met goud gedrukte routekaart. Wat komt de wandelaar zoal tegen? Correspondent Irina Hoffer wandelt de komende weken de wandelingen in Enkhuizen, Hoorn en Medemblik en geeft een inkijkje in de wandelroutes.

Irina Hoffer

De route in Enkhuizen kan linksom of rechtsom gelopen worden. De start is bij het Snoeck Van Loosenpark, naast het station en tegenover de VVV, waar de routekaart te verkrijgen is.

BUITENKANT ENKHUIZEN Deze wandeling leidt langs diverse bezienswaardigheden, zoals Cultureel Centrum De Drom, de stadsgevangenis en het stadhuis, maar ook speeltuin Kindervreugd en een stukje Wilhelminapark. Een groot deel van de route gaat langs de buitenkant van Enkhuizen, waar muziek te horen is van Sprookjeswonderland en Gulliver met zijn grote hand naar wandelaars zwaait, langs de campings De Vest en Enkhuizer Zand waar mensen naast hun tent een boek lezen, langs reeën en lama's die tevreden herkauwen in de kinderboerderij en vele moestuintjes die zichtbaar zijn vanaf de vestingwal.

STILTE Heel fijn aan deze route is het feit dat je als wandelaar rust en stilte ervaart. De wandeling gaat langs smalle paadjes zonder verkeer, je ziet veel groen en komt op plekken waar je als normale toerist niet snel komt. Want natuurlijk kent iedereen de Westerstraat en de Venedie, ook daar loopt de wandelaar doorheen, maar daarnaast kom je door smalle straatjes in de boerenhoek en langs prachtige grachtjes, met kleine huisjes uit de zeventiende eeuw. Je waant je af en toe in vroeger tijden.

RONDJE OM Omdat deze wandelroute nog vrij onbekend is, kom je langs de route weinig andere wandelaars tegen. De enkeling die wel over de vestingwal loopt, komt uit Enkhuizen en kent de stad op zijn of haar duimpje. Zij kiezen de vestingwal voor hun dagelijkse rondje om.

TIPS Ook Jeannete Zunnebeld weet niets van de wandelroute af, maar als ze de kaart ziet, erkent ze dat vooral de boerenhoek prachtig is en ze geeft diverse tips. "Het is ook mooi om Enkhuizen vanaf de grachten te bekijken, bijvoorbeeld via een fluisterboot, dan zie je alles van een andere kant. Ook het Snouck van Loosenpark is prachtig en helemaal het Snouck van Loosenhuis. Dat is open tijdens Open Monumentendag. Daar moet je echt eens kijken."

Na de wandeling zijn er vele terrasjes om een kopje koffie te drinken, uit te rusten en na te genieten.