• Hans wordt eerste van Nederland in de categorie 70-74 en krijgt een speciale plaquette uitgereikt voor z'n tiende deelname.

    Aangeleverd

Hans (71) volbrengt 10e keer de triatlon van Almere

HOORN/ALMERE Hans Hendriks (71) finishte afgelopen zaterdag voor de tiende keer in de hele triatlon van Almere. De 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen volbracht hij in 14.35.28. "Het was hard werken maar wat een plezier" Hij was de oudste deelnemer en de enige in zijn leeftijdscategorie. "Dit was niet de laatste keer. Als mijn lichaam het toelaat ga ik het weer doen."

 

door Gerda Holla

 

LEEFSTIJL Om op zijn leeftijd zo'n prestatie te kunnen volbrengen vergt een bepaalde levensstijl. Hans: "Ik realiseer me wel dat het niet voor iedereen is weggelegd en zeker niet voor mijn leeftijdscategorie. Sommigen lopen al achter een rollator. En ik zie ook om me heen dat het zo weer over kan zijn. Maar ik ben zelf altijd sportief geweest en doe dit al dertig jaar. Sporten is gewoon goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Je haalt de spinnenwebben uit je hoofd." Waar Hans vroeger aan trainingsweken van 24 uur kwam, zijn dat er nu hooguit 12, zijn lichaam moet ook herstellen en dat kost nu meer tijd. En waar hij vroeger 240 km per week fietste van en naar z'n werk kost het hem nu soms moeite om fietskilometers te maken ondanks veel vrije tijd. "Vroeger was het ritme van m'n werk de basis, daar bouwde ik m'n training omheen. Nu heb ik alle tijd van de wereld maar dat maakt het ook lastig. Dat is toch ook een beetje de pest van de ouderdom," lacht Hans. Iedere woensdag loopt hij met de VOC, Vereniging Oud Clubleden, van Hollandia en is daar éen van de oudsten. "Ik merk dat oude mensen de neiging hebben om te gaan zeuren. 'Vroeger liep ik een marathon binnen 3 1/2 uur'. Ik wil daar niet aan denken, natuurlijk wordt alles minder maar ik probeer dat tegen te gaan. En als je dan ziet hoeveel plezier ik zaterdag heb gehad. Het lijkt haast wel of ik er al meer plezier in krijg. De druk van het 'moeten presteren' is weg."

SPORTEN Leeftijd hoeft volgens Hans geen belemmering te zijn om te sporten. "Het is belangrijk dat je jezelf niet over de kop werkt maar zuinig omgaat met je energie en de tijd die je nog hebt." Maar als je nooit zo sportief geweest bent kan het wel een probleem zijn: "Veel ouderen hebben niet altijd gesport, of het is verwaterd. Dan komen ze op het punt dat het lichaam het af laat weten en je weer moet starten met sporten, dat is heel erg moeilijk en vergt veel doorzettingsvermogen." Hans hoort ook wel eens over initiatieven van de gemeente om meer senioren in beweging te krijgen. "Dat is op zich allemaal goed maar ik kom daar weinig mee in aanraking. Ik kom niet in die groep terecht, ik beweeg op een ander niveau." Wel kreeg hij eens een uitnodiging om in Hoorn mee te doen aan een triatlon voor senioren. "Zwemmen, bakkie koffie, fietsen, bakkie koffie, lopen. Dat is hartstikke goed maar ik doe daar niet aan mee. Ik voel me daar een vreemde eend in de bijt."

DOEL Het doel voor volgend jaar is ook duidelijk: De Westfriese Ironman in Hoorn. Hans: "Het lijkt me ontzettend leuk om mee te doen in m'n eigen omgeving. De halve afstand is geen eitje. Ik moet daar lichamelijk weer een hoop aan doen en mezelf oppeppen om het tot stand te brengen."