• Bijzonder contact tussen roofvogels en mensen.

    Yaja fotografie

Happy Wings stelt zich voor

MEDEMBLIK Roofvogels en uilen in contact brengen met mensen met een ziekte of beperking om op die manier hun leven een stukje aangenamer te maken. Dat is waar Happy Wings zich belangeloos met hart en ziel voor inzet. De stichting stelde zich afgelopen weekend voor aan tientallen genodigden in kasteel Radboud met als doelstelling meer bekendheid te genereren en om potentiële sponsoren te werven.

Meindert Reus

VALKENIER Niet voor niets werd als locatie voor deze bijeenkomst gekozen voor het 13e-eeuwse kasteel. Initiatiefnemer en voorzitter van Happy Wings, Martin Doderer, werkt al sinds zijn jeugd met roofvogels en is sinds 2011 de vaste valkenier van kasteel Radboud.

Martin heeft diverse 'rescue-vogels' onder zijn hoede, dieren die gekweekt zijn door mensen en later verwaarloosd werden door hun eigenaren.

Martin geeft, vaak samen met zoon Max, regelmatig educatieve en kleinschalige lezingen op scholen en uilenworkshops. Op een gegeven moment besloot hij ook iets te doen voor mensen met een beperking. Toen hij ontdekte wat het contact tussen de roofvogels en deze mensen teweegbracht ontstond langzaam maar zeker het idee voor een stichting.

Secretaris van de stichting Happy Wings, Paulette Kooijman, is tevens werkzaam als museummedewerkster in kasteel Radboud en nauw betrokken geweest bij de roofvogeldemonstraties in het kasteel. Ook zij heeft zelf kunnen ervaren hoe bijzonder het contact tussen roofvogels en mensen kan verlopen.

"Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen helemaal opfleuren als ze contact hebben met een roofvogel of uil. Neem bijvoorbeeld de 97-jarige Jan die in een verzorgingstehuis verblijft en regelmatig contact heeft met de vogels van Martin. Hij is zo in de ban geraakt van deze bijzondere dieren dat hij zelfs besloten heeft onze stichting te gaan sponsoren," vertelt Paulette vol trots.

SPONSOREN Naast Jan zijn er nog twee grotere sponsoren die de stichting op dit moment financieel steunen: Stichting Goede Doelen Nh 1816 en ABC-assurantiën uit de Rijp, zo werd afgelopen zondag bekend gemaakt tijdens de bijeenkomst. Ook is het mogelijk om ambassadeur te worden van de stichting.

ONVERGETELIJKE ERVARING De stichting Happy Wings wil zich in de komende periode ontwikkelen tot een begrip binnen de zorginstellingen, waarbij zoveel mogelijk mensen voor even hun beperking of ziekte kunnen vergeten en een onvergetelijke ervaring kunnen opdoen.

Paulette: "De vraag naar onze activiteiten vanuit zorginstellingen is enorm toegenomen sinds de oprichting. Wij zouden graag aan deze vraag tegemoet komen, maar hebben daarvoor hulp en ondersteuning nodig. We zoeken daarom nog meer sponsoren die een bijdrage willen leveren." Afgelopen zondag werd alvast een bedrag van 7000 euro overhandigd aan de stichting.

Voor meer informatie: www.happywings.nl