• Wethouder Bashara bij de overhandiging van de sleutels voor Breed 12 in Hoorn.

    Oud Hoorn
  • Oud Hoorn is zeer te spreken met de oplevering van renovatie en heringebruikname van Breed 12.

    Oud Hoorn

Historisch erfgoed klaar voor toekomst

HOORN "Eindelijk is het zover", verzucht vereniging Oud Hoorn. Na een renovatie van ruim een jaar, waarbij ook prachtige historische elementen werden ontdekt, is het historische pand Breed 12 weer klaar voor de toekomst. Het pand is een onderkomen geworden voor Teekengenootschap Debutade en boven is er een splinternieuw appartement over twee verdiepingen gebouwd. Wethouder Samir Bashara reikte op maandag 9 juli de sleutel uit aan de kersverse bewoners, Kayleigh Goudsmit en Diederik Dol. 

Over het pand en het belang van renovatie en behoud ervan schrijft vereniging Oud Hoorn het volgende: 

"In het karakteristieke gebouw was jarenlang een pakhuis van de firma Blokker gevestigd en is omgetoverd tot een prachtige atelierruimte voor Teekengenootschap Debutade op de begane grond, met daarboven een splinternieuw appartement over twee verdiepingen.

Historie
Ruim vier eeuwen terug, rond 1610, wordt het pand gebouwd aan het toenmalige 'Smerig Horn'. Dit was een oude verdedigingsgracht, die de naam vermoedelijk dankte aan de stank van het water waar van alles op geloosd werd. 
In de 19e eeuw zit er o.a. een goudsmid, hoefsmid, tabaksverkoper en logementhouder. In 1919 wordt het pand aangekocht door Jacob Pietersz. Blokker, grondlegger van de winkelketen Blokker die aan het Breed in Hoorn is begonnen. In het tot werkplaats en pakhuis verbouwde pand worden gereedschappen gelast en bewerkt, in samenwerking met de firma Heeze. In de tuin zijn nog de waterputten aanwezig voor de koeling van het laswerk.

In 1965 wordt het pand op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Vereniging Oud Hoorn neemt het pand in 1971 aan als schenking van de erven Blokker. Het gebouw verkeert in slechte staat. Er wordt een kundig restauratieplan opgesteld voor het 17e eeuwse pand, waarbij o.a. de voorgevel geheel opnieuw wordt opgetrokken met vensters met 18e eeuwse roeden. Teekengenootschap Debutade krijgt een mooie plek op de 1e en 2e verdieping, op de begane grond komt een winkelruimte waar in de loop van de volgende decennia o.a. een cadeauwinkel en een kaarsenmakerij zijn gevestigd.

Wonen in de binnenstad
In 2017-2018 wordt het pand weer stevig onder handen genomen, in nauwe samenwerking met bureau Erfgoed van de gemeente Hoorn. Achter de wandbekleding van de zijgevels worden twee 17e eeuwse kozijnen ontdekt, waarvan een nog met oude beglazing. Het pand moet dus ooit vrijstaand zijn geweest. In de nieuw aangebrachte wanden worden de kozijnen zichtbaar gelaten.  
Teekengenootschap Debutade verhuist naar beneden, op de 1e en 2e verdieping wordt een prachtig appartement gerealiseerd. 
Wonen boven winkels is al jarenlang een streven van de gemeente om de leefbaarheid in de binnenstad te verhogen. Met dit appartement wordt daaraan ook een bescheiden bijdrage geleverd. 

Al met al is Hoorn weer een fraai gerestaureerd monumentje en een bovenwoning in de binnenstad rijker.