• Archiefbeeld uit 2017 van de Hoornse kermis

    WFW

Hoorn deelt 3600 muntjes uit in actie voor kermispret

HOORN Zo'n 1200 kinderen zijn afgelopen weken in Hoorn aangemeld voor de actie met gratis kermismuntjes voor de kermis van dit jaar. Met drie muntjes per aangemeld kind betekent het dat gemeente Hoorn 3600 muntjes gaat uitdelen in de kermisactie voor kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Een actie van gemeente Hoorn in het teken van 'kermispret voor àlle kinderen'.

"Vorig jaar, in 2017, vond de Kermisactie voor het eerst plaats. Omdat dit zo'n succes was en de reacties zo goed, kinderen waren heel blij met de actie onder andere, is door de gemeenteraad op 19 december 2017 besloten om jaarlijks structureel budget aan de actie uit te geven", zo meldt de gemeente over de achtergrond bij de actie. "De actie komt dus vanaf dit jaar ieder jaar terug."

De actie van de gemeente is beperkt tot gezinnen in Hoorn die minder te besteden hebben. Kinderen tot 18 jaar konden worden aangemeld bij de gemeente, waarbij het gaat om gezinnen die bekend zijn bij instanties als WerkSaam, Leergeld, Voedselbank, Kledingbank of schuldhulpverlening. Bij een akkoord krijgen de kinderen 3 kermismunten die in te leveren zijn bij zeven kermisattracties: Funhouse, Mouse, Jumbo, Familie Achtbaan, Spookhuis, Draaimolen (Nieuwland) en Polyp (Roode Steen). Kinderen kiezen zelf hoe ze gebruikt worden: drie keer in het spookhuis, dat kan.

De attracties zijn door de gemeente geselecteerd voor kinderen in de leeftijdscategorieëntussen 0 en 18 jaar. "We willen voor ieder wat wils bieden." De gemeente heeft met de exploitanten afspraken gemaakt over de prijs die de gemeente voor de munten betaalt. Afhankelijk van de attractie kosten de munten een paar euro per stuk. Maximaal zijn drie munten goed voor 5 tot 7 euro, zo rekent de gemeente voor.

In totaal heeft de gemeente een budget beschikbaar van 25.000 euro, waarvan een deel is bedoeld voor de uitvoering van de muntjesactie. Het geld komt uit de zogenaamde 'Klijnsma gelden', een geldpotje dat elke gemeente van de staatssecretaris kreeg voor ondersteuning van kinderen uit arme gezinnen, onder het motto: 'ieder kind moet mee kunnen doen'.