• De wethouders van de West-Friese gemeenten staan allen achter een West-Friese Ironman.

    Gerda Holla-Appel

Ironman in West-Friesland

WEST-FRIESLAND Met het ondertekenen van een intentieverklaring door de wethouders van de zeven West-Friese gemeenten is het bijna zeker dat de Iron Man 70.3 in de zomer van 2019 naar West-Friesland komt. Remco Geltink (54), voorzitter van de triatlon vereniging in Hoorn: "Het is prachtig dat er nu in Westfriesland een Ironman komt. De sport zit sowieso erg in de lift en de uitstraling die een Ironman heeft zal een enorme impuls geven aan de triatlon sport in de regio."

Gerda Holla

AFSTAND De multisportwedstrijd, die zowel voor professionals als recreanten is, zal gaan over 1,9 km zwemmen in het Markermeer in Hoorn, 90 km fietsen op een autovrij parcours over de Westfriese omringdijk en 21 km hardlopen met finish op de Roode Steen in Hoorn. Dit is de afstand van een halve triatlon.

DOELSTELLING Remco Geltink doet zelf al acht jaar met veel plezier aan triatlon. "Ik ben in 2009 begonnen met een achtste, dus 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Daarna ben ik verder gegaan met een kwart en drie jaar terug heb ik m'n eerste halve triatlon gedaan. Sindsdien probeer ik ieder jaar een halve triatlon te doen. Het afgelopen jaar was dat de halve van Didam, een mooie wedstrijd in het oosten van het land. En natuurlijk staat elk jaar ook onze 'thuiswedstrijd' op mijn programma, de kwart van Abbekerk. Dat er nu in West-Friesland een Ironman komt vind ik natuurlijk prachtig. Waar ik normaal m'n trainingskilometers maak kan ik dan een Ironman doen. Mijn doelstelling voor 2019 is duidelijk."

TRIATLONVERENIGING Sinds 2015 jaar is Remco voorzitter van triatlonvereniging Hollandia in Hoorn. "De afgelopen jaren zijn we als vereniging behoorlijk gegroeid en ik verwacht dat we door de komst van de Ironman alleen maar nog sneller zullen groeien. Kijk alleen maar naar alle reacties op Facebook naar aanleiding van de aankondiging van de Ironman! Een uitdaging voor ons als vereniging zal zijn om voldoende zwemtrainingen in de winter te kunnen aanbieden. De beschikbare zwemuren in zwembaden zijn, met name in de winter, erg schaars." Volgens Remco zou deelname voor veel mensen mogelijk zijn. "Iedereen kan meedoen aan de West-Friese Ironman. Uiteraard moet je wel zorgen dat je goed voorbereid aan de start staat. Het is toch een inspanning van zo'n zes uur! Dat doe je niet zomaar. Eigenlijk zou je nu al moeten gaan beginnen met het opbouwen van je trainingen zodat je over anderhalf jaar goed getraind aan de start staat en je ook kunt genieten van je Ironman. Het beste kun je je uiteraard aansluiten bij een triatlonvereniging in de regio, daar zul je onder deskundige leiding worden bijgestaan in je reis naar het volbrengen van de 70.3 Ironman. Voor meer informatie kan onze website geraadpleegd worden, www.triatlonhollandia.nl of onze Facebookpagina Triatlon Vereniging Hollandia. Ik verwacht dat we als vereniging nog iets specifieks aan gaan bieden in de voorbereiding voor de Ironman."

DEELNAME Sportievelingen uit de regio zien het wel zitten als de Ironman doorgaat in de zomer van volgend jaar. Louise Groot (27) uit De Goorn: "Ik ben in 2016 gefinishd in de Ironman van Maastricht. Wat een geweldig evenement was dat. Ik ben nu net bevallen van m'n eerste kindje maar een halve Ironman in de zomer van 2019 zou geweldig zijn om weer naar toe te gaan trainen." Ook Eelco van der Wind (42) uit Hoorn denkt nu al na over deelname: "Ik ben een paar jaar terug gestopt als triatleet om me volledig te gaan richten op het hardlopen. Maar nu er een Ironman aankomt overweeg ik om m'n oude hobby weer op te pakken."