• Stoommachinemuseum

James Watt centraal bij Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK Het is komend weekend James Watt weekend bij het Stoommachinemuseum. Op 19 en 20 januari staat deze Schotse geleerde centraal in museum aan Oosterdijk 4. Het hele jaar 2019 staat in het teken van Watt die in 1769 patent kreeg op de condensor. Hij verbond die aan de stoommachine, waardoor die drie maal zuiniger en efficiënter werd. Algemeen wordt James Watt gezien als de uitvinder van de 'moderne' stoommachine.

Kijk dit weekend niet raar op als de geest van James Watt in hoogsteigen persoon door het museum rondwaart. Plotseling staat u oog in oog met deze geleerde en leidt hij u rond door de tentoonstelling 'Watt nog meer'.

Op negen banners, opgesteld tussen de stoommachines onder stoom, wordt de werking en geschiedenis van deze revolutionaire uitvinding in woord en beeld toegelicht.

Op 19 januari geeft directeur Harry de Bles om 14.00 uur ook het startsein van het jubileumjaar door het jubileumlogo te presenteren. Want niet alleen is het 250 jaar geleden dat James Watt de stoommachine verbeterde, maar ook viert het Stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen', waar het museum gevestigd is, zijn 150-jarig bestaan.

Aansluitend ontvangt de winnares van de kerstvakantie publieksactie uit handen van fotograaf Hans Albers één van de werken uit zijn expositie 'De Schoonheid van Roest' die binnenkort vervangen wordt door een nieuwe tentoonstelling. Veel festiviteiten staan dit jaar op stapel, zoals het West-Fries weekend, Jubileumweekend, Meccanoweekend, Ambachtenweekend en nog veel meer, waaronder ook diverse interessante lezingen en de museumtheatervoorstelling 'Onder Druk'. Speciale aandacht gaat uit naar de lezing op zondag 3 februari. Emeritus-hoogleraar Harry Lintsen houdt een boeiend betoog over de invoering van de stoomtechniek in Nederland. De lezing 'De glorieuze doorbraak van Stoom' vindt plaats in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum, aanvang 14.00 uur. Meer informatie kunt u vinden op: www.stoommachinemuseum.nl

Adres Nederlands Stoommachinemuseum; Oosterdijk 4 in Medemblik.