• Janne Berkhout gehavend op weg naar haar tweede gouden titel.

    Foto: Neeke Smit

Janne Berkhout pakt 2x goud op NK skeeleren

HAUWERT/HEERDE Na een succesvol schaatsseizoen heeft Janne Berkhout (13) uit Hauwert tijdens het NK Skeeleren in Heerde twee keer de eerste plaats bereikt. Zowel op de puntenkoers op de baan als op het zwaarste onderdeel, de puntenkoers op de weg, kwam Janne als winnaar over de finish.

Gerda Holla

VOORBEREIDING Een maand voor het NK Skeeleren had Janne graag mee willen doen met een internationale wedstrijd in Geisingen in Duitsland. Maar ze moest met school naar Engeland. Janne: "Ik wilde niet achterblijven bij m'n concurrenten en heb daarom toen veel op parkeerterreinen in Engeland getraind." De week erna kon ze wel mee doen aan een internationaal toernooi en een week voor het NK ook. Janne: "Dat was ook in Heerde, waar het NK dus een week later was. Het was heerlijk om alvast op die baan te rijden en te voelen dat ik in vorm was. Mijn doel was om een week later éen keer goud te halen."

WEDSTRIJDDAG ÉEN Op Hemelvaartsdag, de eerste dag van het NK, reed Janne de puntenkoers die over drie km werd gereden op de baan. Bij de puntenkoers zijn bij de vijftien ronden om de ronde, met een sprint bij de doorkomst, punten te verdienen. De eerste die doorkomt krijgt twee punten, de tweede éen punt. Degene die de meeste punten heeft verzameld wordt winnaar. Janne: "Ik had een plan en dat had ik van te voren besproken met m'n twee trainers. De wedstrijd verliep echter niet helemaal volgens plan, gelukkig staat mijn coach Kelly dan langs de baan om me nieuwe instructies te geven. Dat werkte, want ik won. Ik had m'n doel bereikt en m'n gouden medaille binnen." Janne lacht: "Maar als je dan éen gouden plak hebt, dan wil je er nog wel eentje."

WEDSTRIJDDAG TWEE Op de tweede dag plaatste Janne zich voor de halve finale op de 1000 meter. Daar kwam ze echter hard ten val waardoor ze zich niet kon plaatsen voor de finale. "M'n beide knieën en ellebogen waren kapot en m'n kin geschaafd maar de teleurstelling was groter dan de pijn die ik had. Stoppen kwam niet in me op," aldus een strijdlustige Janne.

WEDSTRIJDDAG DRIE Op dag drie stond het zwaarste onderdeel, de puntenkoers van vijf kilometer op de weg op het programma. Janne had er ondanks de harde val van de dag ervoor zin in. "Ik voelde me goed ondanks mijn verwondingen, en had heel veel zin om op het wegparcours de laatste wedstrijd te rijden. Deze wedstrijd was enorm zwaar. Ik wist dat ik in de laatste ronde als eerste moest finishen om genoeg punten te krijgen voor de winst! Dat lukte mij en zo haalde ik mijn tweede Nederlandse titel binnen!"

KAMPIOEN Het is de eerste keer dat Janne Nederlands kampioen is geworden. Stralend zegt ze: "Het voelt fantastisch! Mijn doel was éen gouden plak en ik ben er met twee thuis gekomen. Daar ben ik superblij mee!"

TROTS Ook haar ouders zijn trots op hun dochter. Theo Berkhout ziet terug op een paar fantastische dagen: "We kijken terug op een super geslaagd weekend. Het was geweldig dat Janne na die val toch kon starten op zaterdag. En zo gehavend de wedstrijd zelfs wist te winnen. Toen we zaterdagavond thuis kwamen zei ze, mam, heb je een pijnstiller, het doet zo'n zeer. Pas toen kwam de ontlading en liet ze ook de pijn toe van haar wonden."

SKEELERWEEKEND Op 22, 23 en 24 juni zal Janne weer in actie komen tijdens het internationaal skeelerweekend in Medemblik. www.radboud-inlineskating.nl.