• Het Debatbureau

Jonge debattalenten van Oscar Romero strijden in eerste voorronde

HOORN Leerlingen van Oscar Romero uit Hoorn namen vandaag, vrijdag, vanaf 10.15 uur deel aan het eenentwintigste jongerendebat van BNNVARA. De omroep is op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. De school nam het op tegen elf andere middelbare scholieren uit Noord-Holland.

Elk jaar strijden zo'n tweehonderd teams om de titel 'beste debatschool van Nederland' en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Noord-Holland ging de eerste voorronde dit jaar van start in het provinciehuis.

De jonge kandidaten bogen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht. In Noord-Holland specifiek werd er gediscussieerd over de volgende stellingen: De wolf is een aanwinst voor de Nederlandse natuur, de provincie Noord-Holland moet natuur opofferen om meer huizenbouw mogelijk te maken en Nederland moet gratis openbaar vervoer invoeren.

Elk jaar kunnen middelbare scholen zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York.