• Merel tekent het allemaal zelf: Nachtwacht, vlinder, en de afbeelding op haar T-shirt

    Daisy Bierenbroodspot

Jonge Sijbekarspelse exposeert in Rijksmuseum

SIJBEKARSPEL Welke kunstenaar droomt er nou niet van: je eigen werk tentoongesteld in het Rijksmuseum. Merel Kaptein uit Sijbekarspel is het gelukt. Haar pasteltekening 'Mijn zus', heeft een felbegeerd plekje in het wereldbekende museum. En Merel is pas zeven jaar! 'Mijn zus' hangt tussen de andere 563 uitverkorenen van de 'Lang Leve Rembrandt' wedstrijd, waaraan ruim achtduizend mensen uit vijfennegentig landen meededen. De jonge kunstenares vindt het cool dat haar tekening is uitgekozen. "Ik vond het leuk om mee te doen." Haar moeder Eline: "We krijgen zo vaak te horen: 'dat kán ze niet zelf getekend hebben'. Dus dachten we, we gaan gewoon kijken of ze ons bij 'Lang Leve Rembrandt' wel geloven." Tot en met 15 september kan iedereen 'Mijn zus' bewonderen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

"Ik heb mijn zusje getekend omdat het een portret moest zijn. En de tekening moest geïnspireerd zijn op Rembrandt: met licht en donker," legt Merel haar keuze uit. Toen ze hoorde dat er voor haar inzending aan 'Lang Leve Rembrandt' een plekje in het Rijksmuseum was, heeft het hele gezin een ijsje gegeten om het te vieren. "En van mijn oma kreeg ik een heel grote koffer met pastelkrijt." Want hoewel ze ook wel eens tekent met polychroompotloden en ecolinestiften, gebruikt ze toch het liefst pastel.

Merel tekent elke dag. De muur bij de trap hangt vol met haar pastels, en ruim tweehonderd tekeningen zitten netjes opgeborgen in mappen en een doos. Haar favoriete onderwerpen zijn mooie landschappen met water en lucht, maar wilde dieren en haar huisdieren mag ze ook graag tekenen. De grote meesters weet ze moeiteloos te noemen. Van Goghs 'De sterrennacht', en Vermeers 'Meisje met de parel' heeft ze al nagetekend, en haar ogen gaan stralen bij het zien van de Nachtwacht, waarvan een pastel staat ingelijst op de vensterbank. Over sommige tekeningen doet ze een dag, maar er zijn er ook die ze binnen een kwartier af heeft. De mooiste die ze ooit heeft gemaakt is die van een eenhoorn.

Merel vindt het niet zo leuk dat mensen vaak niet geloven dat ze haar tekeningen echt zelf heeft gemaakt. "Ik moet steeds uitleggen dat ik het wél kan." Daarom vond ze het spannend of de jury van 'Lang Leve Rembrandt' haar zou geloven. Haar moeder Eline snapt wel een beetje waar die twijfel bij mensen vandaan komt. Zelf vraagt ze zich ook regelmatig verbaasd af hoe haar dochter het toch doet. "Ze is hoogbegaafd. En dit is haar passie. We gaan ons ernstig zorgen maken als Merel niet met een potlood of een krijtje rondloopt."

JEUGDJOURNAAL De jonge kunstenares moest haar tekening zelf brengen naar het museum. Daar namen ze hem aan, en dat ging heel deftig. 'Mijn zus' werd speciaal met handschoentjes aangepakt. Juist op dat moment werd er gefilmd door het Jeugdjournaal, en dus was Merel 's avonds op tv. Dat wist het gezin niet. Totdat iemand hen een Whatsappje stuurde. "En op school wisten ze het ook bijna allemaal," vertelt Merel trots.

ALTIJD LEUK! "Mama kan goed tekenen. Zij heeft het me geleerd." Het was de bedoeling dat Merel les zou krijgen, maar voor de meeste teken- en schilderscholen geldt een minimumleeftijd van acht jaar, en dan zou ze in een beginnerklasje komen. Dat niveau is Merel al lang ontstegen. Het tempo waarin ze zich ontwikkelt is hoog. "Dus hebben we het zelf maar opgepakt," vertelt Eline. "Het enige wat ik doe, is uitleggen hoe dingen werken: verhoudingen, achtergrond-voorgrond, en beweging. Ik weet er vrij veel van, maar nu beginnen we op een punt te komen waarop ik zelf ook moet nadenken over hoe we iets moeten aanpakken. Het belangrijkste is dat het voor Merel leuk blijft. Als zij morgen zegt: ik vind het niet leuk meer, dan is het ook goed." Merel valt in: "Dat zeg ik morgen niet. Ik vind het altijd leuk!"

INSTAGRAM Exposeren is niet mogelijk. Eline: "Dan moet je veel geld betalen of lid zijn van een vereniging. En die nemen zulke jonge kinderen niet aan. Gelukkig is er social media en wordt Merels werk toch gezien." Zo kwam het dat ze in februari werd uitgenodigd door de organisatie van de Young Designer Awards in Londen, die haar werk had bekeken op Instagram. Het ging om een evenement voor jonge kunstenaars tijdens de London Fashion Week. Eline: "Dat was spannend hoor, voor het eerst in het buitenland en voor eerst met het vliegtuig. Daar realiseerden we ons dat het toch wel heel bijzonder is wat ze doet. Ze heeft daar zelfs een tekening verkocht!"

KUNSTENARES Later wil Merel kunstenares worden. "Ik wil graag tekenen, schilderen en kunst maken." Pasteltekenen mag dan haar passie zijn, ze houdt ook van gewoon tekenen, friemelen met een vingertouwtje, en spelen met zusje Amber van vier jaar, en met vriendjes en vriendinnetjes. "Kickboksen vind ik ook leuk. Maar daar ben ik even af want ik heb nu zwemles."